Recesiunea în zona euro este o certitudine, care vine cu o criză a costului vieții și o perspectivă nefavorabilă, indică mai multe sondaje și rapoarte analizate de Reuters.

Potrivit analizelor, presiunea prețurilor a scăzut un pic, dar continuă să rămână ridicată. Banca Centrală Europeană (BCE) e și ea sub presiune pentru că inflația a ajuns în luna august la nivelul record de 9,1 %, de peste patru ori peste ținta oficială de 2%. BCE se confruntă acum cu perspectiva unei creşteri agresive a ratelor dobânzilor, transmite B1Tv.

Potrivit unui sondaj de săptămâna trecută, aproape jumătate dintre economiştii chestionaţi au spus că se aşteaptă la o creştere fără precedent de 0,75% a dobânzii-cheie de către BCE.

În paralel, euro a scăzut luni sub 99 de cenţi americani pe unitate, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, după ce Rusia a anunțat sistarea pe termen nelimitat a livrărilor de gaze spre Europa prin conducta Nord Stream 1.

Luni, prețurile gazelor au crescut cu până la 30%, adâncind temerile privind o iarnă grea.

Dovezile recesiunii în Zona Euro

PMI, indicele privind intenţiile de achiziţii ale managerilor, calculat de S&P Global, care este considerat un ghid al sănătăţii economice, a scăzut în august la minimul ultimelor 18 luni, fiind sub estimarea preliminară de 49,2. Asta în condițiile în care orice nivel sub 50 indică o contracție.

Indicele PMI arată că Zona Euro intră în recesiune mai devreme decât am anticipat, în frunte cu cea mai mare economie a sa, Germania, iar acum vedem că va trece printr-o recesiune mai lungă, de trei trimestre”, a declarat Peter Schaffrik, economist la Royal Bank of Canada.

Potrivit unui alt sondaj, încrederea investitorilor în Zona Euro a scăzut în septembrie la cel mai scăzut nivel din mai 2020.

Economia Germaniei este pe cale de a se contracta pentru trei trimestre consecutive, iar în Franţa sectorul serviciilor a obținut doar o creştere modestă.

Aceeași situație e și în industria serviciilor din Italia, iar în Spania activitatea s-a extins cu cel mai lent ritm din ianuarie.

În Marea Britanie, economia a încheiat luna august sub așteptări, activitatea generală a afacerilor contractându-se pentru prima dată din februarie 2021, într-un semnal clar de recesiune.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *