Roger Waters, co-fondatorul trupei Pink Floyd, i-a scris soției președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, explicând că acesta și-a încălcat promisiunile din campania electorală și ar putea oricând să obțină încetarea războiului, doar dacă și-ar respecta cuvântul dat.

Reacția lui Roger Waters vine după interviul acordat de Olena Zelenska pentru BBC, în care aceasta a spus că războiul se va termina cu atât mai repede cu cât Occidentul va ajuta Ucraina mai rapid și mai consistent. De altfel, Prima Doamnă a Ucrainei a cerut de mai multe ori arme Occidentului ca țara ei să se poată apăra de invadatorii ruși: „Mă adresez în numele oamenilor care și-au pierdut brațele și picioarele. Vă cer arme să ne apărăm!”.

De asemenea, Zelenska a avut un mesaj și pentru cei care promovează pacea cu orice preț plătit de țara ei: „Imaginați-vă că invadatorii ruşi intră în orașele voastre și vă bombardează și cineva vine să vă spună ”nu mai rezistaţi, depuneţi armele!”. Ați face asta?”.

În același interviu pentru BBC, Olena Zelenska a susținut că înțelege îngrijorările britanicilor privind facturile mari și criza economică în general, dar „acum când voi vă numărați banii rămași în contul bancar sau în buzunar, noi ne numărăm morții”.

Roger Waters a scris întîi că inima sa „sângerează” pentru „toate familiile ucrainene și rusești”. Apoi a citat o declarație a Primei Doamne pentru BBC, în care aceasta afirma că „Dacă sprijinul pentru Ucraina este puternic, criza va fi mai scurtă”.

Artistul a pus la îndoială acest fapt, apoi a criticat livrarea de arme către Ucraina, folosind o analogie, relatează B1Tv.

Aruncarea combustibilului, sub formă de armament, într-o luptă cu foc, nu a funcționat niciodată pentru a scurta un război și nu va funcționa nici acum, mai ales că, în acest caz, cea mai mare parte a combustibilului e aruncată.

În incendiul de la Washington DC, care se află la o distanță relativ sigură de război și deoarece „aruncătorii de combustibil” și-au declarat deja interesul ca acesta să se desfășoare cât mai mult timp posibil. Mi-e teamă că noi, și prin noi mă refer la oameni ca tine și ca mine, care chiar doresc pace în Ucraina, care nu vor ca rezultatul să fie că trebuie să lupți până la ultima viață ucraineană”, a scris Roger Waters.

Apoi, muzicianul din Pink Floyd a invocat drept soluție la război promisiuni pe care Volodimir Zelenski le-ar fi făcut în campania ce i-a adus funcția de președinte al Ucrainei:

Mă refer la platforma pe care a candidat atât de lăudabil pentru funcția de președinte, platforma pe baza căreia și-a câștigat victoria istorică în alegerile democratice din 2019. El și-a bazat pe platforma pe următoarele promisiuni:

1. Vom pune capăt războiului civil din est și vom aduce pacea în Donbas și autonomie parțială în Donețk și Lugansk.

2. A promis să ratifice și să implementeze restul corpului acordurilor de la Minsk 2”.

Artistul a insinuat apoi că e posibil ca Zelenski să se fi lăsat influențat de facțiuni politice de la Kiev și astfel și-a abandonat promisiunile în baza cărora poporul ucrainean l-a votat.

„Din păcate, bărbatul tău a fost de acord cu acele demiteri totalitare, antidemocratice ale voinței poporului ucrainean, iar forțele naționalismului extrem care pândiseră, răuvoitoare, în umbră au condus de atunci Ucraina.

Tot de atunci, ei au depășit liniile roșii care au fost stabilite clar de-a lungul anilor de vecinii tăi, Federația Rusă și, în consecință, ei, naționaliștii extremi, au pus țara pe calea acestui dezastruos război”, a continuat Roger Waters.

El a mai scris că războiul servește doar „naționaliștilor extremiști” din Ucraina și din Occident, în detrimentul oamenilor de rând din întreaga lume.

„Nu ar fi mai bine să ceri punerea în aplicare a promisiunilor electorale ale soțului tău și să pui capăt acestui război mortal?”, i-a mai scris Roger Waters Olenei Zelenska.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *