Recenzorii nu și-au primit nici acum banii de la stat, la mai bine de o lună de la încheierea oficială a Recensământului Populației.
Institutul Național de Statistică trebuie să vireze banii, dar spune că e nevoie întâi de aprobarea unei Hotărâri de Guvern.
Sunt aproximativ 20.000 de recenzori care au mers din casă în casă pentru evaluarea bunurilor și a persoanelor, fără să fie plătiți până la acest moment, relatează B1TV.
Alina Mâțoi, recenzor în Sectorul 6 al Capitalei, a tot cerut explicații de la Primărie și de la INS, dar fără rezultat. A sunat și la Guvern, iar de la Relații cu publicul i s-a spus să-i trimită un mail premierului Nicolae Ciucă: „După calculul meu ar trebui să primesc peste 10.000 de lei… mai mult. Nici nu m-am gândit că mă prinde toamna cu contul gol, ca să zic așa…”.
Ciprian Florin spune că ar trebui să primească 5.000 de lei: „Fiecare om care a făcut munca asta, nu a făcut-o din plăcere, a făcut-o ca să își acopere niște lipsuri”.
Banii nu sunt o problemă. La rectificarea bugetară s-a stabilit o sumă maximă de 192 de milioane de lei pentru recensământ. Mai e nevoie ca Guvernul Ciucă să dea drumul la bani.
„Banii există, trebuie doar stabilit modul în care se vor împărți. INS a elabordat această hotărâre de guvern, a primit câteva avize, mai are de primit câteva. La începutul lunii octombrie banii vor fi virați”, a declarat Bogdan Drăghia, purtător de cuvânt Recensământul Populației și al Locuințelor, pentru Digi24.
Fiecare recenzor trebuie plătit cu 7 lei pentru fiecare chestionar completat pentru recenzarea persoanelor și cu 3 lei și 50 de bani pentru recenzarea locuințelor.
Leave a comment