Gheorghe Piperea
Gheorghe Piperea

Recensământul 2022 poate fi anulat, iar banii pot fi trecuţi la pierderi, din cauza OUG privind organizarea acestui proiect, susţine avocatul Gheorghe Piperea.

Potrivit acestuia, ordonanţa de urgenţă privind organizarea recensământului a fost publicată în Monitorul Oficial, sub semnătura fostului premier Ludovic Orban, la o săptămână distanţă de momentul demiterii guvernului pe care îl conducea.

Conform Constituției, spune Piperea, un guvern demis nu poate emite ordonanțe de urgență sau acestea pot fi declarat în totalitate neconstituționale.

În plus, raționamentul că Recensământul 2022 ar putea fi anulat a fost acceptat valabil chiar de purtătorul de cuvânt al INS, mai susţine avocatul Gheorghe Piperea.

Gheorghe Piperea: “Acest raționament a fost acceptat chiar de purtătorul de cuvânt al INS”

“Am fost (…) la o emisiune pe teme de interes comun și curent.Am vorbit despre recensământul digital și despre pericolele digitalizării – jurnaliștii de la postul public au fost curioși (sau, după caz, stârniți) în legătură cu conținutul unor postări ale mele relative la riscurile de a vă pune la dispoziția unor persoane sau instituții rău-voitoare datele cu caracter personal, date pe care INS vi le culege lunile astea sub masca unui neutru și obișnuit recensământ al persoanelor și al locuințelor.Printre altele am atras atenția (…) că OUG nr. 19/2020 privind organizarea recensământului a fost publicată în Monitorul oficial, sub semnătura ex-premierului Ludovic Orban, în data de 12 februarie 2020, la 7 zile distanță de momentul demiterii în Parlament a guvernului Orban 1 (5 februarie 2020)”, mai subliniază avocatul Piperea.

„Potrivit Constituției, un guvern demis nu poate emite ordonanțe de urgență. Actul normativ care reglementează recensământul poate fi declarat în totalitate neconstituțional.Cum se ajunge la asta? Simplu: orice persoană amendată pentru că nu s-a (auto)recenzat poate ataca procesul verbal de contravenție în instanță, unde va cere sesizarea CCR cu o excepție de neconstituționalitate, pe acest motiv, al uzurpării calității oficiale de premier al României de către L. Orban.Dacă vor fi o mie de astfel de dosare, vor fi o mie de șanse de anulare a OUG nr.19/2020”, mai subliniază avocatul Piperea.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.