Zeci de deputați ruși cer demiterea lui Vladimir Putin din fruntea Rusiei, pentru înaltă trădare. La început câțiva, numărul lor a ajuns la 84, și se pregătesc să formuleze oficial solicitarea în fața Dumei de Stat de la Moscova. Inițiatorul petiției a fost chemat la Poliție și urmează să ajungă la tribunal pentru presupusa discreditare a președintelui țării, dar susține că nu regretă gestul făcut, într-o țară cu cele mai multe căderi de la etaj ale persoanelor incomode la nivel planetar.
„Considerăm că decizia preşedintelui Putin de a lansa operaţiunea militară specială (în Ucraina) dăunează securităţii Rusiei şi cetăţenilor săi”, se arată în petiţia prin care deputații municipali cer Dumei de Stat să-l acuze pe Putin de înaltă trădare.
„Din ce în ce mai mulţi deputaţi aderă la cererea ca Vladimir Putin să demisioneze”, a declarat Dmitri Paliuga, autorul iniţiative și deputat municipal din Sankt-Petersburg, citat de EFE și preluat de B1TV.
Documentul, care încă nu a fost înaintat Dumei, a fost semnat până acum de 84 de deputați municipali din Moscova şi Sankt Petersburg, precum şi primari din regiuni ale părţii europene a ţării şi din Siberia.
Dmitri Paliuga a fost citat să se prezinte marţi în faţa unui tribunal din Sankt Petersburg pentru presupusa discreditare a şefului statului. Chiar și așa, el spune că nu-și regretă decizia pentru că a primit un mare sprijin din partea concetăţenilor săi din districtul Smolninski, sprijin pe care-l consideră „de o valoare inestimabilă”.
Acuzațiile formulate împotriva lui Putin
Semnatarii petiției mai vor ca Vladimir Putin să fie înlăturat de la conducerea Rusiei.
Ei au reproșat că, din cauza războiului declanșat de Putin în Ucraina, tinerii ruși mor, economia suferă, armata e distrusă, NATO a devenit mai puternică și lungimea granței sale cu Rusia s-a dublat, iar Ucraina e tot mai bine înarmată, deși ar fi trebuit „demilitarizată”. Practic, rezultatul așa-zisei „operațiuni militare speciale” e exact pe dos decât a plănuit Putin.