Încă un val de COVID s-ar putea răspândi în lume până în noiembrie, se tem specialiștii, și o dată cu acesta, o nouă tulpină a virusului. Omicron și subvarianta lui s-au răspândit aproape peste tot în lume, dar urmează altă mutație: Cerberus, care a dublat numărul de infectări, numai în Franța.
Deși, pentru moment, nu există certitudini referitoare la răspândirea unui noul val iar răspândirea este încă limitată, ultima mutație a virusului după Alpha, Beta, Gamma, Delta și Omicron este în creștere ca număr de îmbolnăviri, în lume
În prezent este răspândit virusul BA.5, o subvariantă a Omicron 2.
Până în noiembrie, susțin specialiștii, ar putea exista un nou val semnificativ de COVID-19, cauzat de o nouă subvariantă a coronavirusului SARS-CoV-2, identificat ca BQ.1.1, denumit Cerberus, transmite B1TV.
Virusul continuă să evolueze și să sufere mutații în gazde, producând tulpini suplimentare care sunt din ce în ce mai ușor de transmis și mai evazive.
O mutație îngrijorătoare este BQ.1.1, ale cărui cazuri se dublează săptămână de săptămână.
Dr. Cornelius Roemer, bioinformatician specializat în evoluția virală la „Biozentrum” de la Universitatea din Basel a postat în cursul lunii, pe Twitter: „cu încă 11 zile de date, devine destul de clar că BQ.1.1 va genera un val de variante în Europa și America de Nord înainte de sfârșitul lunii noiembrie”; atașând un grafic elocvent al creșterii infecției de la jumătatea lunii august până la 23 septembrie.
Conform unui studiu al lui Roemer, BQ.1.1 este capabil să scape de toți anticorpii monoclonali care sunt eficienți împotriva BA.5, din care este derivat.
Potrivit unui alt specialist, virusologul Tom Peacock de la la Imperial College London, există posibilitatea ca Cerberus – pe lângă tulpina BA.2.75.2 – să dea naștere la noi vârfuri chiar în următoarele săptămâni.
De asemenea, Mike Honey, specialist în integrarea și analiza datelor de la Universitatea din Melbourne, a raportat descendența BQ.1.1 în Europa: reprezintă trei procente din cazurile din Franța, două din Belgia și tot atâtea din Marea Britanie, dintr-un total de peste 220.000 de genomuri secvențiate.
Cerberus a crescut de la 1,5% la peste 3% în Franța
Cauza răspândirii acestuia constă în amestecul de mutații care au avut loc în timpul evoluției naturale a gazdei infectate, ceea ce a făcut ca virusul să fie din ce în ce mai transmisibil și mai greu de oprit de anticorpii neutralizanți, atât cei induși de o infecție naturală anterioară, cât și cei declanșați de vaccin, care rămâne un instrument cheie pentru a proteja împotriva consecințelor grave ale bolii.
Leave a comment