Fabrica de zahăr de la Luduș a fost salvată de la închidere de fermieri, care s-au unit ca să o cumpere. Este una din puținele asemenea situații întâlnite în ultimii 30 de ani, după Revoluție, în care o fostă fabrică a statului nu ajunge la fier vechi și este cumpărată de angajați, spre exemplu. O singură fabrică de zahăr a mai rămas în țară, din 33.

După negocierile dintre cultivatorii români de sfeclă cu patronatul fabricii de zahăr din Luduş, Tereos SA, s-a ajuns la un acord de principiu prin semnarea unui memorandum de achiziţie a fabricii de zahăr de către fermierii români, însă mai este nevoie şi de acordul companiei mamă din Franţa.

Ieri, 12 octombrie, fermierii din zona Transilvaniei, cultivatorii de sfeclă de zahăr, au avut o nouă întâlnire cu patronatul francez al fabricii de zahăr Tereos în vederea continuării negocierilor referitoare la achiziţionarea acestei fabrici. S-a ajuns la un acord de principiu prin semnarea unui memorandum de achiziţie a fabricii de către fermierii români. Însă în vederea finalizării procedurii de achiziţie este nevoie de avizul companiei mamă din Franţa, document decisiv în acest proces, pe care sperăm că îl vor primi şi atunci acest memorandum se va putea transforma într-un contract de vânzare-cumpărare. Fermierii sunt optimişti în acest sens că vor primi avizul şi că vor putea să achiziţioneze această fabrică”, a declarat Ileana Guşatu, director la Direcția pentru Agricultură Mureș, potrivit B1TV.

Directorul executiv al DAJ Mureş şi-a exprimat speranţa că se va obţine în câteva zile acel acord, astfel încât Fabrica de Zahăr din Luduş să îşi poată relua activitatea.

„Eu sper că în câteva zile să se poată obţine acel aviz necesar ca fabrica să îşi poată relua activitatea şi ca fermierii să fie sprijiniţi, şi totodată să fie încurajaţi să cultive sfecla de zahăr. Ar fi păcat să pierdem această cultură importantă pentru ţara noastră. A mai rămas doar o singură fabrică în ţară din cele 33, mai ales că zona noastră, zona Transilvaniei, este o zonă propice pentru această cultură”, a precizat Ileana Guşatu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *