Primul centru integrat de transplant din România urmează să se construiască la Cluj Napoca. Proiectul are o valoare estimativă de 113 milioane euro și vizează edificarea primului centru de transplant din țară care integrează facilitățile necesare pentru patru tipuri de transplant: de cord, plămân, hepatic și renal.

Primul centru de transplant multiorgan din România va avea 280 de paturi, din care 90 pentru transplant renal, 73 pentru transplantul de plămân, respectiv câte 36 de paturi pentru transplantul de cord și cel hepatic. Spitalul va avea patru niveluri subterane, dotate cu cele mai avansate facilități de diagnostic și tratament. Tot aici vor fi amplasate zonele de parcaj și cele de aprovizionare logistică și medicală. Parterul va fi dedicat zonelor publice, ambulatoriului, administraţiei şi unităţilor de cercetare. În ceea ce priveşte cele cinci etaje supraterane, acestea vor fi dedicate secţiilor de internare şi de recuperare. Spitalul va dispune inclusiv de un heliport situat pe terasa imobilului.

Clădirea spitalului va cuprinde 12 săli de operaţie şi chirurgie, zone de Imagistică şi U.P.U., zonă A.T.I, laboratoare, o unitate de transfuzii şi recoltare sânge, cabinete medicale, săli de cercetare și saloane. Proiectul cuprinde atât realizarea clădirii spitalului cât și dotarea acestora cu echipamentele medicale de ultimă generație.

Gata cu operațiile făcute în pod!

În prezent, la Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca, medicii își desfășoară operațiile în pod de mai bine de 20 de ani. Podul unde se află Blocul operator și unde sunt spitalizați pacienții, apare în acte ca pod neamenjat și nu are autorizație nici de construcție și nici pentru securitate la incendiu. În cadrul Institutului au fost operate și personalități publice precum Alexandru Arșinel și Victor Socaciu. În cadrul instituției, condițiile lasă de dorit, ventilația naturală a saloanelor este realizată prin ferestre de tip velux care prezintă infiltrații de apă în jur, pe perete, în aproape toate saloanele. Toate tavanele sunt necorespunzătoare fiind tavane false care pot reține praful și pot favoriza dezvoltarea germenilor.

Valoarea totală a investiției este de 556 de milioane de lei, cu TVA, adică 113 milioane de euro. Proiectul viitorului Centru Integrat de Transplant Cluj este inclus la finanţare pe fonduri europene prin intermediul Planului Național de Redresare si Reziliență. Durata contractului este de 3 ani.

Join the Conversation

3 Comments

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *