Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, consideră că este foarte puţin probabil ca România să intre într-un black-out, scrie G4Media.ro. El crede că mai degrabă vom avea probleme din cauza viscolului. Șeful DSU a explicat că spitalele şi alte instituţii esenţiale trebuie să aibă generatoare care să intre în funcţiune când se întrerupe alimentarea cu electricitate.
Raed Arafat a fost întrebat, joi, la Antena 3, ce va face România dacă se va confrunta cu situaţii de întrerupere de curent aşa cum s-a întâmplat în Ucraina şi în Republica Moldova.
„Dacă se întâmplă situaţii de întrerupere de curent, care nu trebuie să fie neapărat din cauza războiului, poate să fie şi din cauza unor furtuni mari, cum am avut în 2017, zone importante, dacă nu mă înşel, la sfârşitul lui 2017, în vestul ţării şi în sudul ţării”, a afirmat Arafat. El a precizat că spitalele trebuie să aibă generatoare.
„Toate infrastructurile critice esenţiale, cum ar fi spitale, diferite instituţii, trebuie să aibă deja generatoare care intră imediat când se întrerupe curentul. Deci toate spitalele au acest lucru în structura lor şi este obligatoriu să fie verificat, testat, funcţional, alimentat, ca să intre imediat în lucru. Partea cealaltă, la nivelul protecţiei civile, la nivelul DSU, noi ne-am dotat în ultimii ani cu un număr important de generatoare de capacitate foarte mare. Astea pot fi puse la dispoziţie imediat şi conectate la transformatoarele care alimentează anumite zone unde sunt instituţii de importanţă majoră”, a explicat şeful DSU. El a susţinut că este puţin probabil ca România să intre, întreaga ţară, într-un black-out. „Să intre o ţară întreagă cum e România într-un black-out deodată este ceva foarte puţin probabil. Mai degrabă, dacă o să avem probleme, o să fie din cauza furtunilor de zăpadă şi viscolului”, a transmis Arafat.
Șeful DSU a precizat că orice benzinărie ar trebui să aibă un generator. „Noi am ridicat problema foarte serios că orice benzinărie trebuie să aibă un generator care să ducă măcar o parte din pompe. Şi asta a fost după ce a fost problemă în vestul ţării şi ne-am confruntat cu situaţia că maşinile care vroiau să alimenteze, benzinăriile din zonă, Lugoj, Timişoara, nu funcţionau. Şi atunci am conectat unul din generatoare pe o stradă în care exista benzinărie şi benzinăria respectivă a putut să alimenteze. În viitor va trebui, într-o formă sau alta, să fie obligatorie chiar la autorizare ca o benzinărie să aiba o sursă de energie de rezervă pentru că la benzinărie alimentezi şi maşinile de pompieri, alimentezi şi ambulanţele şi maşinile de poliţie şi maşinile personale pentru a se deplasa”, a adăugat Raed Arafat.