Renate Weber a fost revocată de Parlament, miercuri, din funcția de Avocat al Poporului. Au fost 247 de voturi „pentru” și 32 de voturi „împotrivă”.
În cererea de revocare, partidele din coaliţia de guvernare susţin că, în calitate de Avocat al Poporului, Renate Weber a acţionat cu depăşirea competenţelor legale, având drept consecinţă nerespectarea legii de organizare şi funcţionare a instituţiei şi a Constituţiei.
Renate Weber a fost revocată de Parlament din funcția de Avocat al Poporului
PSD a anunțat, zilele trecute, că va ataca la Curtea Constituțională revocarea din funcție a Avocatului Poporului.
„Dacă cineva atacă la Curte, este evident că hotărârea poate fi atacată, însă hotărârea își produce efecte imediat. Suntem aproape de o decizie, nu vreau să vehiculez numele unui potențial candidat până nu avem o decizie în Coaliție”, a declarat, la finalul ședinței, președintele PNL Ludovic Orban.
Acesta a adăugat că săptămâna viitoare va începe procedura de numire a noului Avocat al Poporului, iar până la finalul sesiunii parlamentare va fi făcută numirea. Inițial, președintele UDMR Kelemen Hunor spunea că abia în septembrie va fi făcută noua numire.
Comisiile juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au acordat, miercuri, raport de admitere, cu majoritate de voturi, solicitării PNL, USR PLUS şi UDMR pentru revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, Renate Weber.
Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Iulia Scântei, a menţionat că au fost înregistrate 23 de voturi în favoarea solicitării de revocare, parlamentarii PSD şi AUR neparticipând la vot.
Deputatul PSD Nicuşor Halici a susţinut, în timpul acordării votului, că motivul real al revocării este cel al posibilităţii atacării ordonanţelor Guvernului.
Halici a apreciat, în timpul dezbaterilor, că şedinţa a fost una a unei „instanţe de inchiziţie”, iar senatorul PSD Laura Fulgeanu-Moagher a calificat şedinţa „ilegal constituită”, „o execuţie politică”.
Avocatul Poporului, Renate Weber, a respins acuzaţiile din cererea de revocare şi a precizat că, dacă nu ar fi fost invitată doar cu o oră înainte de începerea şedinţei, ar fi adus documente care să susţină activitatea instituţiei.