Nivelul pensiei ar trebui să fie la 75% din valoarea salariului net

Nivelul pensiei ar trebui să fie la 75% din valoarea salariului net, explică vicepremierul Kelemen Hunor, invocând modelul european. Sunt ample discuții în coaliție pentru limitarea pensiilor speciale și o nouă lege a pensiilor.

Nivelul pensiei necesită o plafonare la 75% din valoarea salariului net, a declarat vicepremierul Kelemen Hunor, într-o emisiune B1TV.

Dacă România are nişte categorii care pe perioada carierei au nişte restricţii, precum magistraţii, primarii, parlamentarii, poliţiştii, militarii, atunci se poate compensa pe partea de pensii cu puncte suplimentare, dincolo de principiul contributivităţii, însă statul român trebuie să ia o decizie în acest sens, a spus Kelemen Hunor.

Sunt pensii care sunt mai mari decât salariul brut, de aceea ajungem la 30-40-50.000 de lei pe lună şi acest lucru nu este corect. Din salariul net, maxim 75% poate să fie pensia. Aşa fac nemţii, aşa fac francezii. De la 70, la 75%, unii merg până la 76-77%. Aşa fac în foarte multe ţări deosebirea şi recompensa pentru aceste categorii profesionale. Noi evităm să discutăm acest lucru”, a spus președintele UDMR.

El a amintit că în cadrul coaliţiei a fost înfiinţat un grup de lucru care analizează problema acestor categorii de pensii.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *