Creșterea vârstei de pensionare nu este discutată, spune Kelemen Hunor
Creșterea vârstei de pensionare nu este discutată, spune Kelemen Hunor

Creșterea vârstei de pensionare nu este discutată în acest moment în coaliția de guvernare în cadrul proiectului de reformare a pensiilor și sistemului de asigurări sociale, spune vicepremierul Kelemen Hunor. Se are în vedere o lege care să facă sistemul sustenabil și echilibrat și care ar probabil va fi aplicată din 2023.

Discuțiile vizează și pensionarea anticipată, iar Hunor consideră că nu este corect să fii pensionar la 45 de ani numai pentru că ai fost polițist, sugerând că și alte profesii sunt stresante, dar angajații din sectoarele respective lucrează până la 65 de ani.

Kelemen Hunor neagă discuțiile despre creșterea vârstei de pensionare

„În acest moment nu discutăm de creşterea vârstei de pensionare, în acest moment discutăm despre o nouă lege pentru a face sistemul sustenabil şi echilibrat. Deci, ceea ce va conţine acest lucru, în anul 2023, probabil, că nu se va întâmpla azi, nu se va întâmpla nici în 2022, dar aici discuţiile abia sunt la început, dar vom vedea exact ce înseamnă pensii, sistemul de pensii, din acest punct de vedere, sustenabil. Acum avem legea în vigoare, plus ordonanţa de urgenţă prin care s-au modificat nişte articole şi în acest moment a început un proces de recalculare a pensiilor, fiindcă şi aici sunt nişte inechităţi mari”, a declarat Kelemen Hunor, într-o emsiune la TVR1, marți seară.

Pensionarea anticipată

Coaliția, spune președintele UDMR, discută despre cum se poate găsi un echilibru în societate, însă este departe de a lua o decizie în acest sens.

„Se poate face, se poate discuta, dar, din punctul meu de vedere, nu este corect să iasă cineva la pensie la 45 de ani. Dacă cineva îmi spune în ţara asta că este corect să fii pensionar la 45 de ani, doar că ai fost poliţist, atunci eu spun că nu există dreptate în această…, nici în cazul magistraţilor. (…) Eu nu spun că trebuie să stea până la 65 de ani sau până la 70 de ani poliţistul în intersecţie, nu despre acest lucru vorbim, dar nici nu se poate accepta că unii la 45 de ani sunt pensionari, după care se reangajează, de obicei la stat, iau şi pensia, iau şi un salariu bun. Deci, acest lucru trebuie discutat şi nu se îndreaptă împotriva nimănui. Nu e corect. Profesorul sau medicul sau învăţătorul nu e stresat? Şi lucrează până la 65 de ani. Deci, din acest punct de vedere este o discuţie în acest moment cum se poate găsi un echilibru în societate şi, sigur, suntem departe să luăm o decizie în acest sens. Dar, trebuie să recunoaştem că, da, e vorba despre o nouă lege, mai echilibrată şi mai echitabilă”, a explicat vicepremierul Kelemen Hunor.

Leave a comment

Lasă un răspuns