Evaluare Națională 2021. Elevii claselor a VIII-a susțin proba scrisă la Limba și literatura română
Evaluare Națională 2021. Elevii claselor a VIII-a susțin proba scrisă la Limba și literatura română

Evaluarea Națională 2021 începe marți, 22 iunie, cu proba scrisă la limba și literatura română și marchează o dublă premieră în învățământul din România: elevii care susțin examenul sunt prima generație care a făcut clasa pregătitoare, iar testul are subiecte formulate după modelul testelor PISA.

Examenul se va desfășura în 3.850 de centre de examen și vor fi 94 de centre de corectare.

Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise. Pentru executarea schemelor și a desenelor pot folosi și creion negru.

Câți elevi participă la Evaluarea Națională 2021

Peste 130.000 de elevi, mai exact 131.177 de absolvenți ai clasei a VIII-a, dintre care 12.006 în municipiul București, sunt înscriși pentru susținerea examenului de Evaluare Națională, conform situației centralizate de către Ministerul Educației.

Este o generație totalizând aproape 150.000 de elevi, mai mică decât cele precedente, pentru că este prima generație de la care s-au făcut modificări în sistemul de învățământ și s-a introdus clasa pregătitoare.

Raportat la numărul total al generației, rezultă că aproape 16.500 de elevi nu s-au înscris pentru a da Evaluarea Națională. În cea mai mare parte, este vorba despre elevi corijenți, care nu și-au putut încheia situația școlară.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a spus luni seara la Digi24 că are emoții și se teme că vor mai lipsi și dintre elevii care s-au înscris deja la Evaluarea Națională. Ministrul educației dă vina pentru această situație pe școala online.

Evaluare Națională 2021. Ce reguli sanitare trebuie respectate la intrarea în centrul de examen

  • toate persoanele vor purta mască în incinta centrului de examen;
  • nu se măsoară temperatura;
  •  accesul în unitatea de învăţământ este organizat astfel încât să fie asigurată o distanţă minimă de 1 m între oricare 2 persoane;
  •  în sala de examen se asigură distanţa de minim 1 m între candidaţi;
  • se asigură dezinfectarea suprafeţelor, aerisirea spaţiilor;
  • parcursul prin curtea şcolii până la intrarea în unitate se va realiza pe un traseu bine delimitat şi semnalizat, respectând normele de distanţare fizică;
  • la intrarea în unitate sunt asigurate materiale şi echipamente de protecţie: covoraşe dezinfectante, măşti, substanţe dezinfectante pentru mâini;
  • intrările/ieşirile, precum şi sensul de deplasare pe coridoare sunt semnalizate corespunzător şi dezinfectate în mod regulat.
  • fiecare persoană care intră în școală va primi câte o mască la sosire și, dacă solicită, și la plecare.
  • colectarea măștilor purtate se va face în locuri special amenajate și semnalizate.
  • este interzis schimbul de obiecte personale.
  • centrele de examen vor beneficia de asistență medicală.

Sursa foto: Pixabay.com

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *