Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat, marți seară, la Digi24, că speră ca Guvernul să nu cadă la moțiunea de cenzură depusă în Parlament de PSD, dar că nu este sigur că va rezista, având în vedere calculul matematic ca urmare a voturilor anunțate de social-democrați, USR PLUS și AUR pentru demiterea Cabinetului Cîțu.

Kelemen Hunor a declarat că susține compensarea facturilor mari la energie printr-o ordonanță de urgență adoptată înainte de moțiunea de cenzură, „ca să nu lăsăm moștenirea grea, dacă cade Guvernul”.

„Eu sper că nu va cădea, dar aș fi ipocrit să spun că sigur că va rezista, când văd și eu matematic, aritmetic. Cifrele pot fi contrazise, dar nu merită”, a mai precizat Kelemen Hunor.

Conducerea Parlamentului a decis marți, în unanimitate, să supună la vot moțiunea de cenzură depusă de PSD împotriva Guvernului Cîțu. Moțiunea va fi citită joi și dezbătută și votată săptămâna viitoare, marți, la ora 12:00.

Moțiunea intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor și penalilor! Jos Guvernul Cîțu!” este semnată de 157 de parlamentari PSD.

Totodata, vicepremierul Kelemen Hunor a declarat, marți seară, la Digi24, că susține adoptarea unei ordonanțe de urgență în Guvern pentru compensarea facturilor la energie pentru consumatori, înainte de o eventuală cădere a Cabinetului Cîțu prin moțiune de cenzură.

Oficialul din Executiv a spus că legea va oferi o procedură simplificată de compensare. Totodată, el a afirmat că „este extrem de important ce face Gazpromul pe piața europeană” și este de părere că prețurile ar trebui plafonate până în aprilie. Kelemen Hunor nu exclude că furnizorii de energie profită de acest moment: „Există și această lăcomie”.

„E o variantă. Există deja niște calcule. Poate vor fi prezentate în prima lectură în zilele următoare. Plătește statul o anumită sumă către furnizori, ca să fie mai puțină birocrație. Spre exemplu, primește factura 100 de lei minus 20 de lei. Tu plătești 80 de lei iar statul va plăti 20 de lei către furnizor trimestrial, lunar, nu contează, ca să reducem birocrația. Nu poți să ai așteptarea de la 9 milioane de persoane sau câte gospodării sunt, fiecare să facă un dosar cu șină, cu venituri, consum etc”, a spus Kelemen Hunor.

 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *