Guvernul Cîțu lucrează la strategia care i-ar permite să păstreze fotoliul de la Palatul Victoria. Lucian Bode a fost trimis să negocieze cu PSD. Cîțu a făcut câteva referiri la Ghinea și Cioloș. În acest timp, PSD a anunțat că săptămâna viitoare se votează moțiunea PSD, iar liderii USR s-au întrecut în declarații belicoase. Lumea Politică vă prezintă cele trei scenarii care sunt luate în calcul la Palatul Victoria și în sediul PSD.

Am luat în calcul două premise:

  1. PSD nu-și permite să susțină un guvern PNL în mod direct și are nevoie scuze în fața electoratului.

2. PSD dorește să negocieze cu guvernul Cîțu și să beneficieze de pe urma programului Anghel Saligny și a PNRR fără să-și erodeze imaginea

Guvernul Cîțu oferă contextul, PSD face „Maradona”, USR pică vinovat

Primul scenariu este ca o parte dintre parlamentarii PSD să nu voteze propria moțiune. Aceasta nu întrunește majoritatea. Concomitent, PNL și PSD vor lăsa de înțeles faptul că parlamentarii USR au fost cei care au menținut guvernul în funcție.

Metoda a mai fost aplicată cu succes de PNL și de PSD. În 2020, fostul ministru al Justiției, Florin Iordache primea voturile pentru a ajunge Președintele Consiliului Legislativ. El a fost votat de PNL și de PSD. Cu toate acestea, vina a căzut pe USR. Un senator progresist a devenit atunci șeful Secției pentru Evidența Legislației. Acest lucru a permis PNL să blameze USR, iar PSD să accepte tacit că a avut o înțelegere cu partidul lui Dan Barna.

PSD și AUR au 201 parlamentari. Împreună cu USR, se ajunge la 281 voturi împotriva executivului. Dacă se adună și voturile liberalilor din aripa Orban, rezultă 320 de voturi pentru moțiune. Guvernul Cîțu este demis cu 234 voturi. Asta înseamnă că 86 de parlamentari de la PSD trebuie să voteze împotriva moțiunii de cenzură și să dea vina pe USR sau 46 de parlamentari PSD să voteze împotriva moțiunii dacă toți liberalii (inclusiv cei pro Orban) nu se prezintă în sala de ședințe.

Guvernul Cîțu varianta Iordache
USR a picat victimă și la numirea lui Florin Iordache

Ghinea rămâne în Guvernul Cîțu pentru a gestiona PNRR

Tot mai multe surse din PNL susțin că Florin Cîțu încearcă disperat să atragă unul sau doi miniștri USR de partea sa. Cel mai probabil Ghinea este ținta numărul 1. În cazul în care acest scenariu s-ar materializa Guvernul ar avea nevoie de voturile a 46 de parlamentari USR pentru a rămâne în funcție indiferent de negocierile cu PSD.

De asemenea, dacă un ipotetic trădător de la USR nu ar controla 46 de colegi, guvernul Cîțu ar avea nevoie și de sprijinul PSD pentru a rămâne în funcție. Atunci s-ar aplica un scenariu combinat.

Nina Săndulescu
Cine va fi trădătorul din USR?

Nașterea unui nou grup parlamentar

În ultima perioadă s-a tot discutat despre un nou partid format în jurul lui Dan Voiculescu, patronul trustului de presă Intact. Fostul general SIE Predoiu pare a fi vârful de lance în jurul căruia ar urma să se lanseze o platformă politică populistă cu accente naționaliste.

Surse politice susțin că AUR și PSD ar pierde mai mulți parlamentari. Dacă noul grup ar absenta la votul moțiunii acesta nu ar trece. Este nevoie de 46 de parlamentari pentru ca Guvernul să rămână în funcție.

Voiculescu controlează în prezent doar cinci parlamentari intrați în Parlament pe listele PSD: Grațiela Gavrilescu, Steluța Cătăniciu, Alfred Laurențiu Mihai, Vlad Popescu (băiatul lui Piedone) și Ana Loredana Predescu. Pentru ca acest scenariu să fie plauzibil este nevoie ca 39 de parlamentari să treacă în barca „umanismului” și să susțină guvernul Cîțu.

Antena 3 a fost de partea premierului în campania internă din PNL. Rămâne de văzut dacă umaniștii au reușit să capaciteze un număr necesar de parlamentari de la PSD și AUR. Ultimele zvonuri indicau faptul că 12 parlamentari AUR sunt curtați intens. Același tratament este aplicat unui număr de 32 de parlamentari PSD.

Silviu Predoiu 1000x600 1
Generalul Predoiu ar putea fi vectorului unui partid cristalizat la moțiune

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *