Șase autobuze supraetajate la mâna a doua cumpărate de STB
Șase autobuze supraetajate la mâna a doua cumpărate de STB

Șase autobuze supraetajate la mâna a doua au fost achiziționate de Primăria Capitalei. Firma care le-a vândut nu are nicio legătură cu piața auto, ci se ocupă de extracția de piatră în Harghita. În aceste condiții, achiziția publică derulată la STB, instituție din subordinea lui Nicușor Dan, ridică semne de întrebare.

Sunt şase autobuze supraetajete second-hand marca VOLVO, cumpărate de STB pentru suma de 428.000 euro. Mai precis, unul costă 71.300 euro.

Achiziția s-a realizat de la o firmă din judeţul Harghita, SC Trandestrade SRL, fără vreun istoric în domeniul vânzărilor auto, în activitatea căreia sunt menționate „extracția pietrei ornamentale și a pietrei pentru construcții, extracția pietrei calcaroase, a ghipsului, a cretei și a ardeziei”, arată B1TV.

Societatea este deţinută, în calitate de asociați, de Attila Demeny, din Lupeni, județul Harghita, și entitatea Demeny Silver – Andezit Korlatolt Felelossegutarsasag, cu sediul în Ungaria, localitatea Vecses, menționează jurnalul.ro.

Aceleaşi modele de autobuze, cu aceeaşi culoare și aceleaşi specificaţii tehnice, puteau fi cumpărate de curând direct din Suedia prin intermediul unui site de vânzări auto, pentru suma de 24.820 euro bucata.

La puţin timp după ce STB a cumpărat autobuzele, anunţurile au fost şterse, arată sursa citată.

STB a transmis că procedura de achiziţie s-a demarat conform legislaţiei iar preţul ofertat s-a încadrat în valoarea estimată a achiziţiei: „prin documentaţie nu s-a solicitat preţul de achiziţie de la producător”, adaugă instituția.

Compania de transport mai menționează că „a analizat ofertele publicate de operatorii de transport vis-a-vis de posibila vânzare de autobuze double decker şi nu a identificat niciun un anunţ de vânzare în acest sens de la vreo societate din Suedia”.

Suntem indignați de lipsa dotărilor acestor autobuze dar și de vechimea lor. Nu ne explicam de ce nu au accesat fonduri și să le cumpere noi și de calitate.

Firma care a câștigat achiziția este din Harghita și are în acționariat o firma din Ungaria care se ocupa cu vânzarea de produse din piatra.

Sunt semne rezonabile de întrebare ridicate de această achiziție”, a declarat, sub protecţia anonimatului, un angajat STB.

Potrivit sursei citate, până la această dată, ar fi fost livrate doar trei din cele şase autobuze și se află parcate la Autobaza STB Nordului.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *