Uniunea Europeană (UE) a ajuns la un acord istoric privind migrația
Uniunea Europeană (UE) a ajuns la un acord istoric privind migrația

Uniunea Europeană (UE) a ajuns la un acord istoric privind migrația. S-a ajuns la o înțelegere după trei ani de dispute între statele membre, în contextul în care liderii celor 27 de țări membre ale UE urmează să se reunească pentru o întâlnire în Granada, Spania.

Noile norme vor permite statelor din prima linie, cum ar fi Italia și Grecia, să accelereze soluționarea cererilor de azil și să mute rapid persoanele în alte țări din Europa. Acest lucru ar urma să evite repetarea situației din 2015, când un milion de refugiați au venit în UE din Siria și din alte țări, iar unele țări au acceptat mult mai mulți solicitanți de azil decât altele.

Acordul a fost posibil după ce Germania și Italia au depășit conflictul pe care îl aveau, generat de abordările diferite ale guvernelor europene în ceea ce privește migrația.

Germania a acceptat să renunțe la un paragraf controversat care ar fi putut interzice autorităților italiene să folosească măsuri de urgență pentru a face față migranților salvați din mare de ONG-uri, transmite B1TV.

Polonia și Ungaria, care se opun cu fermitate găzduirii oricăror persoane sosite din Orientul Mijlociu și Africa, au votat împotriva acordului. Austria, Republica Cehă și Slovacia, care au propriile reticențe, s-au abținut de la vot.

Noua reglementare trebuie să fie acum aprobată de Parlamentul European.

Care e impactul acordului

Acordul ar urma să ajute la reducerea presiunii asupra statelor din prima linie și la asigurarea unei distribuții mai echitabile a solicitanților de azil în întreaga UE. Cu toate acestea, rămâne de văzut cât de bine va fi pus în aplicare acordul. În trecut, statele membre au avut dificultăți în a se conforma cu reglementările privind migrația.

Acordul va fi acum trimis Parlamentului European pentru ratificare. Parlamentul European are dreptul de a modifica acordul înainte de a-l aproba. Dacă Parlamentul European va aproba acordul, acesta va intra în vigoare în termen de șase luni.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *