Miniștrii de externe din statele Uniunii Europene au ajuns, luni, la un acord de principiu, la Bruxelles, pentru a iniția o misiune de protecție a navelor împotriva atacurilor lansate de rebelii Houthi în regiunea Peninsulei Arabe.

Din luna noiembrie, rebelii Houthi din Yemen au efectuat atacuri în zona Mării Roșii asupra navelor comerciale pe care le consideră asociate cu Israelul. Ei au afirmat că vor continua aceste atacuri până la oprirea acțiunilor ofensive ale Israelului din Fâșia Gaza.

Forțele armate din Statele Unite și Regatul Unit au intervenit asupra pozițiilor Houthi în încercarea de a diminua capacitatea acestora de a efectua atacuri. Unele voci din cadrul Uniunii Europene și-au exprimat îngrijorarea că participarea europeană la aceste operațiuni ar putea contribui la escaladarea conflictului, transmite B1TV via NHK World-Japan.

Uniunea Europeană ar putea desfășura nave de război în Marea Roșie

Miniștrii afacerilor externe din statele membre ale UE au convenit asupra principiilor pentru crearea unei „operațiuni de securitate maritimă”. Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a subliniat că detaliile acestei operațiuni sunt încă în curs de elaborare.

Miniștrii vor avea sarcina de a hotărî ce nave vor face parte din misiune și care va fi modul lor de reacție în cazul unui atac.

Susținătorii rebelilor Houthi au protestat împotriva intervențiilor realizate de SUA și Marea Britanie și anunță că se vor alătura luptei contra „dușmanului”.

Statele Unite și Regatul Unit lansează noi atacuri asupra rebelilor Houthi

Statele Unite și Marea Britanie au derulat o nouă serie de atacuri împotriva pozițiilor Houthi. Potrivit declarațiilor reprezentanților celor două națiuni occidentale, au fost vizate opt locații ale rebelilor Houthi, iar operațiunea a beneficiat de sprijinul Australiei, Bahrainului, Canadei și al Țărilor de Jos, conform informațiilor publicate de The Guardian.

Numărul țintelor vizate este considerabil mai mic decât în cazul primului val de raiduri aeriene efectuate de SUA și Marea Britanie acum 10 zile, când 60 de obiective au fost atacate.

Aceasta reprezintă a opta serie de atacuri americane asupra obiectivelor Houthi din ultimele luni și a doua în care britanicii participă de asemenea.

Oficialii americani au menționat că în cadrul raidurilor au fost folosite avioane de vânătoare și rachete de croazieră.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *