Se termină banii pentru asigurările de sănătate. Care e data limită dacă Guvernul nu găsește soluții
Se termină banii pentru asigurările de sănătate. Care e data limită dacă Guvernul nu găsește soluții

Fondurile pentru asigurările de sănătate s-ar putea termina la 1 iulie, spune președintele Asociației Medicilor de Ambulatoriu din România, Cosmin Alexandrescu, care așteaptă soluții de la guvernanți. El a remarcat că se află într-un fel de armistițiu care ar putea dura până la cinci luni, perioadă în care guvernul trebuie să acționeze pentru a evita o criză financiară în sistem.

În acest moment, există o preocupare majoră că la 1 iulie fondurile asigurărilor de sănătate se vor epuiza dacă nu se găsesc surse suplimentare de finanţare. Potrivit declarațiilor lui Alexandrescu, este vital ca Ministerul Finanțelor și Guvernul să înțeleagă și să susțină importanța asistenței medicale pre-spitalicească și a ambulatoriului de specialitate, care, împreună cu medicina de familie, pot contribui la eficientizarea sistemului de sănătate, transmite B1TV.

Sperăm ca guvernanţii să se ţină de cuvânt. Până când nu apare hotărârea de guvern, până nu apare ordinul comun al preşedintelui CNAS şi al ministrului Sănătăţii, noi suntem într-un fel de armistiţiu. Oricum, armistiţiul continuă, în cazul acesta, cinci luni, pentru că dacă la 1 iulie nu se schimbă ceva, ne întoarcem în punctul în care am fost săptămâna trecută. Acel punct înseamnă că în momentul de faţă la 1 iulie nu mai sunt bani în bugetul asigurărilor de sănătate şi dacă Ministerul de Finanţe, Guvernul, nu găsesc surse suplimentare de finanţare şi ca să le găsească trebuie să le înţeleagă şi sper că au înţeles importanţa medicinei pre-spital, importanţa ambulatoriului de specialitate care împreună cu medicina de familie poate să eficientizeze sistemul de sănătate, doar în acest fel lucrurile vor putea merge mai departe, altfel, rămânem la 1 iulie cu un sistem fără bani, un sistem care nu va mai funcţiona. Asta este realitatea. Avem cinci luni în care să găsim soluţii financiare şi în acelaşi timp să optimizăm sistemul pentru că având un ambulatoriu puternic, în momentul acela avem mai mulţi bani în sănătate. Ambulatoriul produce bani economisind prin reducerea internărilor evitabile”, a spus dr. Cosmin Alexandrescu într-o emisiune Medika TV.

Cosmin Alexandrescu a descris două scenarii „sumbre” în cazul în care situația financiară nu se îmbunătățește până la data de 1 iulie: prima este menținerea valorii punctului de consultație la nivelul actual, ceea ce ar putea duce la nemulțumirea și posibila revoltă a medicilor care s-ar putea decide să nu mai practice. Al doilea scenariu este chiar mai grav, implicând o lipsă de fonduri nu doar pentru menținerea valorii punctului de consultație, ci chiar pentru scăderea acestuia la o valoare insuficientă, făcând sistemul de sănătate nesustenabil.

Există însă și o perspectivă pozitivă, în care finanțarea sistemului de sănătate ar putea crește, evitând astfel aceste consecințe negative.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *