Programul Rabla pentru utilajele agricole va avea un buget alocat de 500 de milioane de lei, a spus Ministrul Mediului, Mircea Fechet. Scopul programului, lansat în urma protestelor fermierilor, este înlocuirea utilajelor foarte vechi și poluante cu unele de generație nouă.

Mircea Fechet a spus că este posibil să folosească o schemă de minimis sau o schemă de ajutor de stat pentru a implementa programul dar discuțiile sunt deschise cu Ministerul Agriculturii, asociațiile de fermieri și orice alte părți interesate.

Acest program presupune faptul că am alocat, atunci când am alcătuit bugetul Administrației Fondului pentru Mediu pentru anul 2024, suma de 500 de milioane de lei în vederea finanțării utilajelor agricole pentru fermieri. Fie că vom folosi o schemă de minimis, care ar presupune o rapiditate la implementarea programului, fie că vom folosi o schemă de ajutor de stat și în acest sens vom putea plăti o sumă mai mare pentru fiecare fermier, oricum avem acești bani la dispoziție și urmează ca ei să se regăsească până la urmă în sprijinul pe care îl vom acorda fermierilor din România” a declarat ministrul Mediului, potrivit B1TV.

Mircea Fechet a explicat că bugetul total pentru programul rabla este de 500 de milioane de lei, iar în urma discuțiilor cu cei implicați, se va definitiva ce fel de utilaje agricole vor fi finanțate de stat. El a spus și că suma maximă, în funcție de cofinanțare și de tipul investiției, poate crește considerabil în măsura în care vom elabora o schemă de ajutor de stat.

Un lucru este cert, la fel cum se întâmplă și în programul Rabla clasic, ne propunem să înlocuim utilajele foarte vechi, cele poluante și cele ineficiente, până la urmă, cu unele de generație nouă. Acesta este scopul finanțării”, a adăugat Mircea Fechet.

În ceea ce privește schema de minimis, Mircea Fechet a susținut că suma maximă poate fi de 30.000 de euro, iar în cazul unei scheme de ajutor de stat, suma poate crește considerabil în funcție de cofinanțare și de tipul investiției: „În măsura în care discutăm despre o schemă de minimis, suma maximă, nu cea minimă, poate fi 30.000 de euro. În măsura în care vom elabora o schemă de ajutor de stat, suma bineînțeles că poate să crească considerabil în funcție de cofinanțare și de tipul investiției”.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *