România, dependentă de importuri la mâncare. Singurul aliment unde se produce mai mult decât se consumă
România, dependentă de importuri la mâncare. Singurul aliment unde se produce mai mult decât se consumă

În România, gradul de dependență de importuri pentru asigurarea necesarului de consum al populației a crescut în 2022 față de 2021 pentru toate categoriile de produse de bază, vegetale sau animale. Cu toate acestea, există trei produse alimentare la care România face excepție: ouăle, carnea de pasăre și carnea de oaie/capră.

Potrivit unei analize a Institutului Național de Statistică cu date din 2022, analizată de Economica, România a produs suficient cât să asigure în întregime consumul intern doar două produse alimentare: ouăle și carnea de ovine/caprine.

În rest, gradul de aprovizionare a scăzut în ultimii ani, indicând o creștere a dependenței de importuri. Gradul de autoaprovizionare a ajuns la 70,1% în 2022, față de 82% cu un an în urmă, la categoria legume şi produse din legume (în echivalent legume proaspete), leguminoase boabe şi pepeni. Aceasta chiar și în contextul unei scăderi a consumului mediu de la 203,4 pe cap de locuitor la 169,3 kilograme pe cap de locuitor. Cauza, indică datele INS, se referă la stocurile inițiale negative. În rest, importurile au scăzut ușor, cu 1,2% până la 942.000 de tone în timp ce exporturile au crescut cu 41%, până la 154.000 de tone, ajungându-se la un deficit de 788.000 de tone.

România stă cel mai rău la rădăcinoase, cu un grad de autosuficiență de 55,9% față de 68,5% cu an în urmă. În 2022, producția a scăzut cu 24%, astfel că, chiar și în contextul unui consum redus (15,4 vs 14,6 kg/cap de locuitor) au fost necesare importuri cu 21% mai mari. De asemenea, la tomate, gradul de autosuficiență este 61,6% față de 71,4% cu un an în urmă chiar dacă consumul mediu pe cap de locuitor s-a diminuat semnificativ, cu 8,7 kilograme. Totodată, în cazul fructelor și preparatelor din fructe, gradul de autoaprovizionare a scăzut la 64,4% de la 68,8% cu un an în urmă.

Conform sursei citate, în România, gradul de autoaprovizionare la mere a scăzut în 2022 la 78,6% față de 84,4% cu un an în urmă, deși consumul este pe un trend descendent. Producția locală a scăzut în 2022 cu 8,3%, trend urmat și de stocul inițial.

La categoria fructelor menționate, gradul de autoaprovizionare este negativ, cu excepția strugurilor, la care gradul de autoaprovizionare este de 90,5%, și prunelelor, la care gradul de autoaprovizionare este de 95,5%. La cireșe și vișine, gradul de autoaprovizionare este de 89,2%, iar la piersici și nectarine gradul de autoaprovizionare este de 17,1%.

În ceea ce privește produsele procesate, gradul de autoaprovizionare a scăzut la zahăr, ajungând la 50,5% față de 52,9% anul anterior. La lapte și produse din lapte, gradul de autoaprovizionare este de 84,9%, față de 85,3% în 2021, iar la ulei vegetal, gradul de autoaprovizionare este de 80,5%, față de 85%.

Gradul de autoaprovizionare la carne de porc a scăzut sub pragul de 50% pentru prima dată după mai mulți ani, ajungând la 49,9% în 2022, față de 54,1% în 2021 sau 70% în 2015, pe fondul scăderii producției și a creșterii consumului. În schimb, gradul de autoaprovizionare la carne de pasăre a crescut la 96,2% față de 90,3% anul anterior, iar la carne de vită, gradul de autoaprovizionare este de 88,2% față de 81% în 2021. La ouă, România produce mai mult decât consumă, având un grad de autoaprovizionare de 103,8% față de 102,1% cu un an în urmă.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *