Acordul coaliției dintre PNL, USR-PLUS și UDMR va fi semnat luni seara în jurul orei 19:00, la Parlament. Discuţiile din reprezentanții partidelor care vor intra la guvernare au continuat sâmbătă și duminică, incluzând și aspecte legat de funcțiile și demnitățile din eșalonul doi și trei.
Calendarul negocierilor dintre PNL, USR-PLUS și UDMR
Joi, liderii celor trei partide au reușit să se pună de acord asupra principalelor funcții. Astfel, PNL va avea 9 ministere în viitorul Executiv, USR-PLUS – 6, iar UDMR – 3. La șefia Camerei Deputaților va exista un candidat PNL, iar la Senat unul de la USR-PLUS. Liberalul Florin Cîțu va fi propunerea lor de premier. Pentru șefia Camerei Deputaților va candida Ludovic Orban din partea PNL, iar președinția Senatului a revenit USR-PLUS. Noul Guvern va avea 19 ministere.
Ministerele care revin PNL:
Ministerul de Externe,
Ministerul Apărării,
Ministerul Finanțelor,
Ministerul Internelor,
Ministerul Educației,
Ministerul Energiei,
Ministerul Agriculturii,
Ministerul Muncii,
Ministerul Culturii.
Ce portofolii va deține USR-PLUS în viitorul Guvern:
Ministerul Justiției,
Ministerul Transporturilor,
Ministerul Sănătății,
Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării,
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului
Ministerul Fondurilor Europene
UDMR ministere
Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor
Ministerul Sportului și Tineretului.
Vineri a fost finalizată împărţirea ministerelor, iar sâmbătă a fost stabilită modalitatea de împărțire a prefecților și secretarilor de stat, în acordul coaliției relatează B1TV.
Funcțiile de secretar de stat au fost împărţite proporţional cu rezultatul obţinut la parlamentare: PNL ar urma să aibă 42 de secretari de stat, USR PLUS – 26, iar UDMR – 12. De asemenea, PNL va avea 20-22 de prefecţi, USR PLUS – 15-17, UDMR – 4.
Tot sâmbătă a fost discutată o mare parte din programul de guvernare. Duminică au continuat aceste negocieri, „acoperind toate detaliile legate de programul de guvernare şi de modul de lucru în coaliţie”.
Florin Cîțu, încă ministrul Finanțelor și premierul propus, a precizat că negocierile au loc „de dimineaţă până seara”, deoarece cele trei formațiuni speră ca noul Guvern să fie învestit până pe 27 decembrie.
Duminică, Ludovic Orban a declarat că nu are „nici cea mai mică emoţie” în privința alegerii sale în funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Totuși, a admis că va fi nevoie de mobilizare deoarece majoritatea parlamentară nu e una tocmai consistentă: „Am încredere în toţi parlamentarii PNL şi USR-PLUS şi în parlamentarii UDMR că vor respecta pactul de coaliţie şi am încredere nu numai că mă vor vota pe mine, că vor vota şi învestirea Guvernului, preşedintele Senatului, care va aparţine USR-PLUS. Vom face mobilizarea, pentru că este nevoie de mobilizare, nu avem o majoritate foarte consistentă”. „Când vom finaliza discuţiile, vom prezenta programul de guvernare”, a adăugat Orban.