Activarea rezerviștilor nu se va produce în România spune Vasile Dîncu
Activarea rezerviștilor nu se va produce în România spune Vasile Dîncu

Activarea rezerviștilor nu se va produce în România și nici nu se pune problema să trimitem echipamente militare ori soldați în Ucraina, dă asigurări ministrul apărării, Vasile Dâncu.

„Nu se pune problema unei intervenții militare a NATO în Ucraina” a spus Vasile Dâncu miercuri, înainte de ședința CSAT fixată de președintele Klaus Iohannis pentru ora 13.

Ministrul Apărării a precizat că există dorința aliaților din NATO de a fortifica flancul estic, de a aduce mai multe trupe și echipamente, dar deocamdată nu au fost stabilite termene.

Chiar dacă nu se pune problema unei intervenții militare a NATO, sigur că vor fi consecințe în lanț asupra securității zonei și chiar asupra Europei, e vorba de lanțuri de aprovizionare cu energie, sistemul bancar. Vom fi specifici când se va termina CSAT.

Există dorința aliaților de a fortifica acest flanc estic, de a aduce mai multe trupe și echipamente în cazul unui conflict, nu avem termene, dar există proceduri foarte clare pentru fiecare. Când vom termina CSAT, vom putea vorbi și despre proceduri”, a declarat ministrul Apărării, citat de Digi24.

Vasile Dîncu a subliniat că nu se pune problema ca România să trimită soldați sau echipamente în Ucraina și a subliniat că nu s-a discutat despre activarea rezerviștilor: „Nu se pune problema a trimite soldați sau echipamente în Ucraina. Dacă vă uitați în regulile NATO, nici NATO nu poate face asta. Dislocarea trupelor se poate face doar dacă este amenințată o țară membră a NATO. În cazul Ucrainei nu e vorba de asta.

Nu s-a discutat despre activarea rezerviștilor. Nu suntem în această situație.”

El a precizat că în fiecare an, prin rotație, se face o verificare, un inventar al rezerviștilor și al stării lor.

Întrebat dacă România ar susține eventuale sancțiuni contra Rusiei, Vasile Dâncu a răspuns: „România face parte din NATO și își asumă obligațiile și proiectele comune. Dacă se va decide asta, și România va decide, dar pentru asta, procesul e unul colectiv, toate țările sunt consultate și se studiază exact situația concretă. România va avea ceva de spus și acolo”.

În legătură cu un posibil val de migranți dinspre Ucraina, Vasile Dîncu a spus că există scenarii care vor fi discutate în ședința CSAT. „Nu avem date în acest moment că va exista un flux masiv de migranți, dar suntem pregătiți la MApN, dar și în colaborare cu alte formațiuni”, a adăugat acesta.

Vasile Dîncu: „Pentru populație în acest moment cea mai mare amenințare sunt facturile la energie”

Totodată, întrebat care este cea mai mare amenințare pentru români – pandemia, războiul sau facturile uriașe la energie, ministrul Apărării a răspuns: „Fiecare din aceste zone are gradul ei de periculozitate. Pentru populație în acest moment cea mai mare amenințare sunt facturile la energie”.

„Am vorbit despre amenințarea pentru populație, nu despre amenințările la adresa României. Populația e afectată mai mult de facturi în acest moment față de situația internațională”, a precizat ulterior Dîncu.

Președintele Klaus Iohannis a convocat CSAT pentru situația de securitate din zona flancului estic al NATO. Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării va avea loc miercuri, de la ora 13.00. la Palatul Cotroceni.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *