Adrian Câciu, propus pentru portofoliul finanțelor, dă asigurări că sunt suficienți bani pentru plata pensiilor și îi dă replica Ralucăi Turcan, care afirmase că nu mai sunt fonduri pentru plățile de la sfârșit de an, după ce îi atrăsese repetat atenția premierului Florin Cîțu.

„Este cel puțin ciudat într-o țară ca a noastră să descoperi la final de noiembrie că ar mai trebui niște bani la pensii, dar, din perspectiva banilor pentru pensii, vă spun că sunt bani în buget, în sensul în care trebuie rectificarea făcută și completată cu o sumă de 500 de milioane”, a explicat ministrul propus de PSD, luni seara, într-o emisiune B1TV.

Întrebat dacă mai sunt bani de pensii, având în vedere poziția Ralucăi Turcan, viitorul ministru al Finanțelor a afirmat: „Trăim și în dramoleta politică dintre unele persoane, care au funcții de demnitate publică și care trebuiau să asigure banii de pensii până la 31 decembrie. Este cel puțin ciudat într-o țară ca a noastră să descoperi la final de noiembrie că ar mai trebui niște bani la pensii, dar, din perspectiva banilor pentru pensii, vă spun că sunt bani în buget, în sensul în care trebuie rectificarea făcută și completată cu o sumă de 500 de milioane, iar aici pentru doamna Turcan (…) – nu poți să iei 3 miliarde de lei de la pensii în luna august, spunând că ai încasări mai mari, iar în luna noiembrie să spui că nu mai ai bani de pensii. Mie mi se pare că acest lucru trebuie să nu se repete în nicio guvernare ulterioară din tot viitorul României”.

I-am găsit (banii de pensii, n.r). Parțial, banii sunt, adică în mare parte sunt asigurați în bugetul de pensii, sunt în jur de 6 miliarde, dacă nu mă înșel, deja alocați acolo din ceea ce a fost rectificarea veche. Este o diferență undeva la câteva sute de milioane, pe care îi regăsim, îi luăm de la alte ministere și îi ducem în contul bugetului asigurărilor sociale de stat, deci asta nu este o problemă. Am văzut prima parte a rectificării, vreau să vă asigur că sunt toți banii care sunt necesari pentru finalul de an, pentru că nu vreau să trăim episoade cum le-am mai trăit și anul trecut”, a adăugat Adrian Câciu.

Bugetul și rectificările, a continuat el, „sunt un lucru foarte serios”.

Aici este o chestiune care s-a cronicizat și nu vreau să fie înțeleasă ca un reproș, dar bugetul și rectificările sunt un lucru foarte serios. Anul trecut trăiam următorul aspect – se făcea rectificare și peste două săptămâni, la Ministerul Muncii, se mai cereau niște bani din Fondul de rezervă că nu s-au prins banii de nu știu ce alocații, salarii sau ceva… sume mici, într-adevăr, dar nu poți să faci rectificări și apoi să te trezești că nu mai ai bani în buget. Rectificarea este o chestiune foarte strictă și îți asigură soluțiile pentru toată perioada la care se referă, adică până la final de an”, a mai spus Adrian Câciu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *