Ministrul finanțelor, Adrian Câciu, dă asigurări că OMV Petrom va plăti taxa de solidaritate până pe 25 iunie, așa cum prevede termenul legal din legislație pentru impozitul pe profit. Acesta a negat, duminică seara la postul de televiziune Prima News, că guvernul nu ar fi vrut să taxeze compania din Energie. De asemenea, Câciu a spus că, deși discută „în general” cu ministrul energiei Virgil Popescu, nu a vorbit pe acest subiect cu el.

„Eu rămân la ceea ce am spus, (OMV – n.red.) va plăti. Aşteptaţi iunie. Ceea ce lumea uită este că această taxă se declară pe 25 iunie şi se plăteşte pe 25 iunie. Înainte nu poate să plătească, chiar şi dacă ar vrea, pentru că acesta este termenul legal pentru impozitul pe profit”, a spus Adrian Câciu. Ministrul finanțelor a afirmat că vor mai fi discuţii şi cu executivul european, pentru ca lucrurile să fie şi mai clare. „Comisia a înleles toate scăpările din regulament, am şi spus că ar trebui să revină cu o clarificare la regulament”, a declarat acesta.

Întrebat dacă și compania Black Sea Oil & Gas se încadrează în regulamentul pentru plata taxei, oficialul din Guvern a confirmat acest lucru.

„Acest regulament nu a trecut pe la ministrul de finanţe sau pe la miniştrii de finanţe din statele membre. Trebuie înţeles un lucru, acolo a fost făcut regulamentul (la miniştrii energiei – n.red), nu la finanţe”, a mai spus ministrul, arătând că ar fi fost corect să treacă şi pe la ECOFIN. Întrebat dacă a vorbit cu ministrul energiei, Virgil Popescu, Adrian Câciu a răspuns: „Noi avem dialog în general. Pe acest subiect nu am avut un dialog, pe contribuţia de solidaritate. Nu pot să întorc timpul. Suntem într-un dat. Nu pot să dau timpul înapoi. Poate ar fi fost bine să ne tragem unul pe altul de mânecă, dar în momentul de faţă nu pot să spun decât că nu s-a întâmplat aşa”. Despre speculaţiile că nu s-a dorit ca OMV să plătească această taxă, ministrul a răspuns: „Total fals, resping categoric ca ministru de finanţe, şi a făcut-o şi premierul. Această ordonanţă a fost asumată la nivelul întregii coaliţii, a fost avizată şi de ministrul energiei şi de Ministerul de Externe şi cel de Justiţie. Resping categoric orice fel de intenţie de a sugera că aici s-a făcut, că s-a lucrat cumva. Aveţi în faţă pe omul care a luat acestor companii un miliard de euro, sunt unul dintre cei care în coaliţie şi guvern m-am luptat pentru supraimpozitarea acestor companii”. Adrian Câciu a spus că veniturile pe care statul le estimează din taxa de solidaritate ajung la „3,9 miliarde lei, în total”, în timp ce din supraimpozitare s-au strâns 15 miliarde.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *