Plenul Camerei Deputaților a aprobat, marți, solicitarea DNA de ridicare a imunităţii deputatului PSD Adrian Chesnoiu, fost ministru al Agriculturii.

Dintre cei 278 de parlamentari prezenți, 251 au votat „pentru”, 25 „împotriva”, iar două voturi au fost nule.

Știrea inițială: Camera Deputaţilor dezbate şi votează, marţi, cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de ridicare a imunităţii deputatului Adrian Chesnoiu, fost ministru al Agriculturii, transmite Agerpres.

Luni, Comisia juridică a dat un raport favorabil ridicării imunităţii parlamentare a lui Chesnoiu, cu 18 voturi „pentru” şi 3 „împotrivă”.

Potrivit regulamentului Camerei, votul va fi secret cu bile, iar raportul Comisiei juridice se aprobă prin votul secret al majorităţii membrilor prezenţi.

Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a declarat că parlamentarii social-democraţi vor vota pentru ridicarea imunităţii în cazul lui Adrian Chesnoiu.

„Categoric (vor vota pentru ridicarea imunităţii – n.r.). E o decizie luată, mai ales că Adrian Chesnoiu ne-a rugat să facem acest lucru, indiferent de poziţia Comisiei juridice”, a arătat Ciolacu, într-o declaraţie acordată presei.

În 23 iunie, procurorul general a transmis Camerei Deputaţilor referatul DNA pentru exercitarea prerogativei de a cere urmărirea penală faţă de Adrian Chesnoiu.

„Sesizarea are în vedere cercetările pentru săvârşirea, în exercitarea funcţiei de ministru, a infracţiunilor de instigare (sub forma participaţiei improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite,(…) şi de abuz în serviciu (…) dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (…)”, se precizează în scrisoare.

Totodată, procurorul general a transmis şi dosarul în original.

Ulterior, Adrian Chesnoiu a anunţat că se retrage din funcţia de ministru şi se autosuspendă din Partidul Social Democrat. De asemenea, el le-a cerut deputaţilor să voteze pentru ridicarea imunităţii parlamentare.

Suspiciunile nu vizează activitatea legată de politicile agricole sau activitatea din agricultură, ci anumite lucruri administrative. Sunt un om responsabil. Atunci când ai o calitate și o demnitate publică nu trebuie să fie vorba despre privilegii personale, ci vorbim de o responsabilitate socială pe care o avem față de cetățeni. Acesta a fost motivul pentru care fără nicio ezitare, când am aflat din presă că s-au ridicat anumite suspiciuni la adresa mea, am luat decizia de onoare, individual, fără să mă consult cu nimeni, de a demisiona din funcția de ministru, de a mă autosuspenda din partid și de a le solicita colegilor să voteze cererea de încuviințare a procurorilor în vederea derulării activității de cercetare”, a spus Chesnoiu, la Parlament. 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *