Aeroportul Craiova a încheiat licitația pentru atribuirea contractului pentru realizarea serviciilor de proiectare și de execuție a lucrărilor pentru proiectul privind extinderea și modernizarea acestuia. Scopul achiziției este reprezentat de elaborarea documentației tehnnice, asigurarea asistenței tehnice din partea proiectantului și execuția lucrărilor de construcții și instalații în vederea realizaării obiectivului.

Vor fi realizate o serie mare de investiții, printre acestea se va realiza și o investiție pentru un terminal intermodal de cargo și transport marfă. Aeroportul Craiova este primul din România care a accesat fonduri nerambursabile prin Programului Operațional Infrastructura Mare.

Cine suportă costurile investiției

Valoarea totală a proiectului de investiție este de 348,1 milioane de lei, fără TVA, adică 70 de milioane de euro, plus TVA. Serviciile de proiectare au o valoare de 8,3 milioane de lei, iar valoarea totală pentru asistența tehnică din partea proiectantului pe perioada de execuție a lucrărilor este de 1,1 milioane de lei. Execuția lucrărilor are o valoare totală de 311 milioane de lei. Finanțarea proiectului se face din Fonduri Europene și din bugetul Consiliului Județean Dolj și Primăria Craiova. A fost aprobat un împrumut bancar în valoare de 75 de milioane de lei, cu o durată de până la 15 ani, pe care îl va contracta Aeroportul Craiova pentru a putea suporta TVA-ul aferent tuturor tipurilor de cheltuieli, pe întreaga perioadă de implementare a proiectului.

Durata contractului este de minim 85 de luni, 25 de luni pentru proiectare și execuția lucrărilor și minim 60 de luni perioada de garanție. Durata efectivă pentru executarea lucrărilor este de 20 luni.

Ce presupune modernizarea şi extinderea Aeroportului Craiova

Investiția presupune proiectarea și execuția pentru mai multe obiective. Printre obiective se află: două noi căi de rulare, un nou terminal de pasageri, zonă de transfer pasager și altele.

Suprafața construită a terminalului va fi de 12.791 mp, cu o suprafață desfășurată de 27.547 mp. Terminalul de pasageri va fi proiectat astfel încât să poată deservi un trafic de 1.937.000 pasageri/an și de 807 pasageri la ora de vârf. Acesta va fi dotat cu echipamente şi sisteme de control pentru creşterea siguranţei şi securităţii pasagerilor şi a bagajelor acestora.

Celelalte investiții realizate în cadrul proiectului se referă la realizarea: parcărilor, a drumurilor de acces, centralei fotovoltaice, amenajarea suprafeșei nivelate a benzii pistei și amenajarea ariei de siguranță, amenajarea suprafeţei nivelate a benzii căii de rulare, asigurarea suprafeţelor de protecţie îngropate, realizarea gardului perimetral de securitate, realizarea drumurilor rutiere de acces şi a drumurilor tehnologice și a platformelor antisuflu.

Contractul a fost atribuit asocierii companiilor Construcții Erbașu, Grup Primacons și VÁHOSTAV – SK. Construcţii Erbaşu, companie deținută de antreprenorul Cristian Erbaşu, este liderul asocierii care va proiecta şi executa lucrările. Firma Grup Primacons este deținută de Michael Stanciu. VÁHOSTAV – SK este o companie din Bratislava.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *