traian băsescu
traian băsescu

Alegerile locale și parlamentare ar putea avea loc cel mai devreme în octombrie, crede fostul președinte al României, Traian Băsescu, o dată ce epidemia de coronavirus se va stinge. Băsescu atrage însă atenția că pentru modificarea datei alegerilor este însă nevoie de o lege organică, chiar și în contextul guvernării prin ordonanțe militare.

„În astfel de momente, când țara se afla în stare de urgență și urgența se prelungește s-ar putea amâna alegerile locale, dar numai prin lege organică. Se pot amâna cât durează situația care a determinat amânarea. Nu este o perioadă anume. În situația asta, cei aflați în funcție rămân în continuare să administreze treburile țării. Conform Art.73, litera a, secțiunea a 3-a, Legiferarea, din Constituția României, prin lege organică se reglementează: ”sistemul electoral; organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente”. Atât alegerile locale, cât și parlamentare pot avea loc prin octombrie/noiembrie”, a declarat Traian Băsescu, potrivit Psnews.ro.

Chiar și așa, mandatul primarilor va fi prelungit până la data de 31 decembrie 2020, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență anunțat de vicepremierul Raluca Turcan și adoptat luni de către Guvern.

În plină epidemie de coronavirus, nu se poate desfășura campania electorală și nu pot fi derulate procedurile pentru organizarea de alegeri locale, este justificarea actului normativ.

Ludovic Orban este însă mai optimist decât Traian Băsescu și consideră că alegerile locale ar putea avea loc în luna septembrie, iar un sondaj intern ar credita PNL cu 40% din voturi, la acest moment.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *