ALEXANDRU RAFILA

Medicul și deputatul PSD Alexandru Rafila a declarat, vineri seară, la Digi24, că dacă i s-ar propune funcția de ministru al Sănătății, ar accepta. Acesta a spus că, având în vedere că a dat multe sfaturi și soluții pentru gestionarea pandemiei, ar fi neserios să refuze.

Alexandru Rafila este unul dintre numele puse pe listele ce circulă în spațiul public, conform surselor politice, pentru poziția de ministru al Sănătății într-un eventual guvern PNL-PSD.

„Nu exclud, în mod evident. Rămâne să vedem care va fi negociere politică, soluția și în cazul în care mi se va face această propunere, probabil că o voi accepta. O voi accepta din două motive: Am fost un om destul de vocal în perioada anterioară. Am dat și multe sfaturi, soluții sau posibilități de a încerca să rezolvăm lucrurile într-un mod mai bun. În momentul în care refuzi o astfel de poziție, după ce ai fost fie un constatar, fie un sfătuitor, atunci rezultă că nu ești serios. Trebuie să ai o anumită credibilitate”, a mai spus Alexandru Rafila.

„Al doilea lucru pentru care cred că aș spune «da», cu toate că este foarte complicat – situația din momentul de față este foarte complicată – este legată de o abordare pe care în general o folosesc, e echilibrată, nu e conflictuală și încerc să aduc oamenii la aceeași masă și măcar să obțin o opinie majoritară care să fie favorabilă încheierii acestui episod dureros și să sperăm evitării unor episoade la fel de dureroase în cursul anului 2022”, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a explicat care ar fi primele măsuri pe care le-ar lua în primele două săptămâni în calitate de ministru al Sănătății.

„Nu trebuie să ne așteptăm la niște măsuri minune, în care vine cineva providențial și care ia o măsură și schimbă total lucrurile. Nu se poate așa ceva. Însă cu siguranță am o prioritate legată de reducerea numărului de îmbolnăviri și mai rapidă a numărului deceselor, pentru că e foarte mare”, a mai spus Rafila.

„Avem o problemă pe care au sesizat-o și cei din OMS când au venit acum în România. Oamenii se prezintă târziu la medic, după ce se infectează. De multe ori se diagnostichează la domiciliu. Dacă sunt pozitivi, nu comunică lucrul ăsta și se prezintă de foarte multe ori târziu la medic. Lucrul ăsta se datorează în primul rând unei neînțelegeri a gravității acestei boli și trebuie să reușim să-i convingem să se prezinte cât mai rapid la medic”, a spus Alexandru Rafila.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *