Avertismentul lui Alexandru Rafila: „Nu mai purtați măști textile, ci doar chirurgicale sau FFP2”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, recomandă purtarea măștilor chirurgicale sau FFP2, în locul măştilor textile. El spune că masca este principalul mijloc de protecţie, alături de vaccinare, în valul 5 al pandemiei. Ministerul Sănătăţii a elaborat o serie de măsuri și recomandări pentru populaţie şi instituţii, înaintea valului 5.

Într-o declarație pentru Digi24, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, spune că măștile chirurgicale sau FFP2 sunt cele recomandate să le purtăm acum, înaintea valului 5, în locul celor textile, având în vedere că această nouă variantă Omicron este mult mai contagioasă. Practic, masca devine principalul mijloc de protecție, alături de vaccinare.

Premierul Nicolae Ciucă, șeful DSU Raed Arafat și o parte dintre miniștrii din Guvern au discutat, luni, despre pregătirea valului 5 de Covid-19 și iau în considerare ca purtarea corectă a măștii chirurgicale sau cu standardul de protecție FFP2 să fie o „măsură de prevenție ce ar putea fi generalizată la nivelul întregii țări”.

Ministrul Alexandru Rafila a mai spus că se aşteaptă ca în valul 5 să avem un număr dublu de cazuri, față de valul 4, când au fost confirmate, în total, 400.000 de îmbolnăviri.

“În valul 4 am avut circa 400.000 de îmbolnăviri confirmate, prin diagnostic. Câte îmbolnăviri vom avea în valul 5 rămâne de văzut – noi estimăm probabil o dublare a numărului de cazuri în acest val”, a afirmat Alexandru Rafila.

În 19 octombrie au fost înregistrate peste 18.800 de infectări în interval de 24 de ore.

În aceste condiții, Ministerul Sănătății condus de Alexandru Rafila are o serie de recomandări pentru populație: 

  • Vaccinați-vă! Vaccinarea previne formele severe ale bolii
  • Respectați măsurile de distanțare, evitați aglomerațiile
  • Respectați igiena personală
  • Purtați corect masca (pe gura și pe nas)
  • Testați-vă înainte de a intra în contact cu persoane vulnerabile nevaccinate. De asemenea, este important să vă testați dacă aveți simptome de COVID și să declarați acel test, în caz că este pozitiv.
  • Nu vă tratați cu antibiotice care nu sunt recomandate de medic, pentru că ele pot fi toxice și pot face mai mult rău
  • În cazul în care aveți COVID sau o sănătate precară, monitorizați-vă saturația de oxigen cu ajutorul unui pulsoximetru și luați-vă temperatura.
Andrada Ionescu
Andrada Ionescu
Andrada este un jurnalist cu experiență care acoperă subiectele de actualitate din România. Absolventă de Sociologie, Andrada Ionescu are un background care îmbină jurnalismul cu marketingul politic și îi oferă un plus în selectarea informațiilor pe care le prezintă cititorilor.

Ultimele știri

Manevra lui Nelu Tătaru în procesul de șpagă. Ce au putut să ceară avocații

Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, a solicitat strămutarea...

S-a format „alianța suveraniștilor” cu 30 de membri. Cine participă și ce program au

Aproximativ 30 de parlamentari neafiliați, foști membri S.O.S. România...

BNR avertizează asupra riscului de colaps bugetar al României. Începutul dezastrului a fost în 2019

Economistul deficit bugetar, viceguvernator al Băncii Naționale a României,...

Anchetele Lumea Politică

Articole pentru tine