Ministerul Sănătății interzice comercializarea alimentelor nesănătoase în imediata apropiere a școlilor.

Într-un efort de a combate problemele legate de greutatea copiilor din România, Ministerul Sănătății a luat o decizie fără precedent: comercializarea anumitor alimente considerate nesănătoase va fi interzisă pe o rază de 500 de metri în jurul unităților de învățământ.

Printre alimentele vizate se numără „pizza, merdenele, prăjiturile și sucurile”, produse bogate în calorii, zahăr și grăsimi saturate care „contribuie la problemele de sănătate ale copiilor”, potrivit autorităților, transmite B1TV.

Decizia vine într-un context alarmant, în care „aproximativ jumătate dintre copiii din țara noastră se confruntă cu probleme de greutate”, după cum atrage atenția medicul nutriționist Anca Hâncu: „Sunt alimente foarte bogate în calorii, în zahăr, în grăsimi saturate pot duce la exces caloric, obezitate, hipertensiune, boli cardiovasculare şi chiar diabet”.

Cu toate acestea, implementarea eficientă a măsurii este pusă la îndoială de unii reprezentanți ai părinților. „Consider că este o măsură ineficientă, este foarte greu să controlezi comercianții. Avem de a face și cu mari retaileri, nu prea văd cum s-ar putea aplica și mai ales cine ar verifica permanent dacă se respectă”, a declarat Iuliana Constantinescu de la Federația Părinților.

Surprinzător, o astfel de „lege care interzice comercializarea produselor periculoase pentru copii în apropierea școlilor există din 2008″, doar că aplicarea ei a rămas deficitară până în prezent.

„Chiar dacă Ministerul Sănătății a interzis comercializarea acestor produse printr-un ordin de ministru, există încă cazuri în care magazine și automate ce vând astfel de produse sunt prezente chiar în incinta școlilor”, relevă sursa citată.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *