Amânarea alegerilor cerută printr-un proiect de lege al unui independent
Amânarea alegerilor cerută printr-un proiect de lege al unui independent

Amânarea alegerilor este cerută printr-un proiect de lege care nu a fost depus de PSD, contrar tuturor așteptărilor. Deputatul independent Adrian Dohotaru, fost USR, este cel care vrea ca legislativul să proclame ca alegerile parlamentare din 6 decembrie șă se desfășoare abia în luna martie, ca măsură de prevenire a creșterii cazurilor de coronavirus.

La doar câteva ore după ce liderul PSD Marcel Ciolacu anunța un „posibil” proiect de lege pentru amânarea alegerilor, iată că deputatul independent Adrian Dohotaru i-a luat-o înainte.

Acesta a depus vineri la Senat, în procedură de urgenţă, un proiect de lege prin care alegerile parlamentare să se desfăşoare pe 14 martie 2021. Propunerea de lege a lui Dohotaru va fi susţinută de PSD în Parlament, au declarat surse social-democrate.

Iniţiativa legislativă vizează stabilirea datei alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016, precum şi a unor măsuri pentru buna organizare a acestora.

„Art. 63 alin. (2) din Constituţia României, republicată, prevede că alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat pot fi desfăşurate în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului. Astfel, în contextul în care mandatul Parlamentului ales în anul 2016 va expira la data de 20 decembrie 2020, rezultă că data limită pentru organizarea următoarelor alegeri parlamentare, în ipoteza în care nu devine incidentă nicio situaţie dintre cele ce conduc la prelungirea de drept a mandatului Parlamentului, conform art. 63 din Constituţie, este data de 14 martie 2021”, arată Adrian Dohotaru în expunerea de motive a iniţiativei legislative, potrivit news.ro.

Amânarea alegerilor cerută de Adrian Dohotaru. Deputatul independent precizează că actualul context epidemiologic „este caracterizat prin creşterea alarmantă a infectărilor cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) atât în România cât şi în alte ţări din Europa şi din întreaga lume (aşa-numitul „val 2”, mai puternic decât cel iniţial din primăvara anului 2020). De asemenea, spitalele destinate COVID-19 şi în special secţiile de terapie intensivă care tratează pacienţi cu COVID-19, au o capacitate care nu poate fi practic semnificativ extinsă curând din cauza deficitului de personal medical specializat pentru terapie intensivă. În plus, trebuie avută în vedere şi apropierea sezonului rece, care face puţin fezabile soluţiile temporare de tip servicii medicale acordate în corturi, în schimb face iminentă creşterea incidenţei cazurilor de gripă sezonieră şi a diverselor infecţii respiratorii sezonier”.

„În acest context, a organiza alegerile parlamentare în plină criză medicală înseamnă o încurajare cinică a absenteismului deja răspândit în rândul categoriilor sărace, dar şi o supra-expunere a acestor categorii în faţa riscurilor legate de infectarea cu COVID-19. Săracii României au de ales între a sta acasă, pentru a evita riscul îmbolnăvirii şi a merge la vot, asumând-şi riscuri mult mai mari decât în cazul unei persoane dintr-o categorie socială mai prosperă”, a mai scris Dohotaru, în expunerea de motive.

Deputatul independent propune ca alegerile generale să fie organizate pe 14 martie anul viitor, iar perioada electorală să înceapă cu data de 13 ianuarie.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *