Sectorul 1 vs. Oradea
Sectorul 1 vs. Oradea este un nou episod în războiul dintre Clotilde Armand și Romprest. Primarul sectorului 1 a făcut o analiză comparativă a costurilor de salubrizare din cele două unități administrativ-teritoriale (UAT).
Armand spune că Oradea și sectorul 1 sunt  UAT-uri similare ca populație, buget, suprafață și nivel de dezvoltare.
„Comparativ cu Oradea, costul salubrizării în Sectorul 1 este necompetitiv. Prețul unitar al salubrizării stradale pe km² în Sectorul 1 este cu 1300% în plus față de Oradea. Prețul unitar pe metru cub pentru colectarea și transportul deșeurilor de la populație în Sectorul 1 este cu 266% mai mare decât în Oradea. Ponderea salubrizării stradale în bugetul local al Sectorului 1 (inclusiv cota aferentă de la PMB) este de 9,56%, față de numai 1,13% la Oradea. Aceste diferențe indică un comportament monopolist al operatorului delegat în Sectorul 1”, explică Clotilde Armand.
În ambele UAT-uri, salubrizarea  este delegată unor operatori privați. Oradea a delegat pentru opt ani salubrizarea către RER. Sectorul 1 a delegat salubrizarea către Romprest în 2008 pentru 25 de ani. Practic, „Oradea s-a angajat la o durată de delegare de trei ori mai scurtă decât Sectorul 1”, punctează Armand.

Sectorul 1 vs. Oradea: costuri de până la 13 ori mai mari în cel mai bogat sector al Capitalei

„Costurile unitare ale salubrizării stradale și ale colectării și transportului gunoiului de la populație în Sectorul 1 sunt semnificativ mai mari ca în Oradea, cu un raport variind între de 1,85 ori până la de 13 ori mai mari”, arată Clotilde Armand.
Costurile anuale cu salubrizarea stradală în Oradea sunt de 20 de milioane de lei fără TVA. În sectorul 1, facturile de salubrizare stradală din 2020 totalizează 165 de milioane de lei fără TVA.
„Pe km², costul anual al salubrizării stradale în Sectorul 1 ajunge la 2,42 milioane lei/km², adică de 14 ori mai mult decât în Oradea (0,17 milioane lei/km²)”, precizează primarul sectorului 1.
Costul anual pentru colectarea și transportul gunoiului de la populație în Oradea este de 8,2 de milioane de lei fără TVA. În Sectorul 1, facturile de colectare și transport din 2020 se ridică la 21 de milioane de lei.
Asta, în condițiile în care în sectorul 1 sunt colectate anual de la populație doar 172.000 de metri cubi de deșeuri, fata de 242.000 în Oradea. „Prețul pe mc în Sectorul 1 este de 3,66 ori mai mare decât în Oradea”, punctează Clotilde Armand.
Primarul sectorului 1 spune că „În Oradea, salubrizarea stradală costă (cu TVA) numai 1,13% din bugetul anual. În sectorul 1, salubrizarea stradală costă 9,56% din bugetul total calculat ca bugetul local și componenta de buget PMB aferentă Sectorului 1. Ponderea salubrizării stradale în bugetul Sectorului 1 este de 8,4 ori mai mare decât în bugetul Oradiei.
Prin durata excesivă și costul nejustificat de ridicat în comparație cu alte UAT-uri similare, contractul de delegare a salubrizării Sectorului 1 către Romprest este flagrant dezechilibrat în defavoarea cetățenilor Sectorului 1.”

Clotilde Armand cere sprijinul consilierilor USRPLUS, PNL, PSD și PMP

Primarul sectorului 1 intenționează să rezolve această problemă.
„În viitoarea ședință de Consiliu Local voi propune rezilierea contractului de delegare. Pentru că acest contract este între Consiliul Local și compania Romprest S.A. – și avem nevoie de votul consilierilor USRPLUS, PNL, PSD și PMP”, a explicat Armand.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *