Angajații Complexului Energetic Oltenia primesc în plus 1.880 de lei la salariu, înaintea sărbătorilor de Paște. Banii care sunt considerați un bonus salarial vor veni săptămânile următoare, pentru cei 12.000 de angajați, mineri și energeticieni. Sunt însă voci care spun că acolo se pregătește o mare restructurare.

Administrația a propus o majorare salarială cu 14% a salariilor.

Zeci de salariați ai Complexului Energetic Oltenia au protestat în Piața Prefecturii din Târgu Jiu. Ei au cerut, ca și la ultimele astfel de manifeste, să se găsească soluții să se aplice modificările care au fost aduse Legii Pensiilor în privința minerilor și energeticienilor care lucrează în condiții dificile, dar şi creşteri salariale, în condiţiile inflaţiei galopante.

Vineri, conducerea Complexului Energetic Oltenia le-a prezentat liderilor sindicali bugetul de venituri și cheltuieli al companiei pe anul 2023. Administrația a propus o majorare salarială cu 14% a salariilor minerilor și energeticienilor.

Potrivit președintelui Sindicatului Energia Rovinari, Constantin Mitrescu, asta înseamnă 1387 de lei brut pe lună, transmite B1TV.

La nivelul Complexului Energetic Oltenia acordăm 3 prime. De Paște, de Crăciun și de ziua meseriei. Mai avem și cota de combustibil. Aproximativ 1880 de lei net o să primească în mână angajații companiei energetice.

Din partea sindicatului, doar la nivel de structuri sindicale o să primească oamenii, în rest, organizăm acțiuni sportive în general”, a declarat Gabriel Căldărușe, președintele Sindicatului Mine Energie Oltenia.

Constantin Mitrescu spune că, potrivit bugetului de venituri și cheltuieli al companiei, CE Oltenia va funcționa în acest an cu același număr de personal ca în 2022. În aceste condiții, cei 1600 de noi angajați anul trecut vor lucra și în 2023 în cadrul CEO.

Sindicatele anunță viitoarele restructurări

Președintele Sindicatului ”Solidaritatea 2013”, Nicu Bunoaica, este convins că se vor face restructurări pentru că producția a scăzut constant

Însă, potrivit proiectului de buget prezentat, marți, liderilor sindicali, Complexul Energetic Oltenia ar urma să producă, în acest an, mai puțină energie.

În acest context, președintele Sindicatului ”Solidaritatea 2013”, Nicu Bunoaica, este convins că liderii federațiilor nu vor obține nicio creștere salarială pentru angajații Complexului Energetic Oltenia. Nicu Bunoaica susține, citat de România TV, că societatea nu-și va permite să plătească salariile angajaților.

Am înțeles că le-a spus că se va merge pe 6,7 terawați. Deci, acest complex va merge pe avarie. Acum, să văd de unde Jan Popescu mărește salariile cu sute de lei, poate le dublează. Oamenii ăștia nu sunt conștienți că energia care se va produce în acest an va fi mai mică cu 12 terawați.

Mergeam pe 14, atunci puteam mări salariile cu câteva sute de lei, dar acum, probabil, salariile se vor îngheța clar, dar va fi nevoie de restructurări. Adică, nu poți să acoperi din acest buget salariile cu 6,7 terawați.

Clar vor pleca mii de oameni, dacă vor rămâne 4-5 000. Să ne gândim că este la jumătate față de anii trecuți stabilită producerea de energie. Nu pot să țină oamenii, de unde îi plătește? Administrația își va pune în aplicare planul de restructurare, este clar.

Sindicatele pun paie pe foc, spun că se vor lupta și se vor pomeni cu nimic. Sunt sigur că nu le vor da nimic. Doar ca salariile să rămână înghețate, dar cu restructurări masive”, spune liderul sindical.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *