Riscul de sărăcie îi afectează pe aproape jumătate din copiii României. Patru din zece copii trăiesc în risc de excluziune socială și sărăcie, în condițiile în care traiul a devenit din ce în ce mai scump din cauza inflației galopante.
Sărăcia din România reprezintă o piedică pentru mulți copiii care trăiesc în familii vulnerabile. Nici situația la nivelul Uniunii Europene nu este una plină de speranțe, în condițiile în care criza economică a lăsat numeroase familii fără venituri sau cu venituri reduse.
95% dintre familiile vulnerabile din România au declarat că nu pot acoperi nevoile de bază pentru copii, arată un sondaj Salvați Copiii. Printre nevoile de bază se numără inclusiv alimente pentru cei mici, controale medicale sau cheltuielile legate de educația acestora. În criza energetică din prezent, facturile au devenit deja o mare provocare pentru familiile mici, chiar și după ce Guvernul a introdus mai multe scheme de compensare. Mulți români acuză în continuare că nu-și pot achita facturile lunare. Problemele cu creșterea copiilor se înmulțesc mai ales în cazul familiilor care au 3 sau mai mulți copii, arată sondajul publicat de PsNews.
34% dintre familiile vulnerabile se bazează pe venituri din munca ocazională, ceea ce înseamnă că acestea nu beneficiază de un contract de muncă ce ar putea să le asigure asigurare medicală sau dreptul la pensie. 96% dintre aceste familii se bazează pe veniturile sociale, precum alocațiile copiilor, ajutoare sociale, burse și indemnizații primite de la stat. 12% dintre familiile vulnerabile trăiesc doar din aceste venituri sociale.
România continuă să conducă detașat la capitolul sărăcie printre țările Uniunii Europene. În datele Eurostat, România figurează cu 41,5% dintre copiii în risc de sărăcie și excluziune socială, cu mult peste media UE de 24,4%. Spania și Italia, țări mai mari și mai bogate decât noi, sunt la circa 30% în datele europene, alături de Bulgaria și Grecia. În total, în Uniunea Europeană trăiesc peste 80 de milioane de copii, ceea ce înseamnă că 20 de milioane sunt în sărăcie și risc de excluziune socială.
România a înregistrat progrese în ultimul deceniu, dar încă sunt insuficiente pentru a le oferi copiilor o viață mai bună. Înainte de aderarea la UE, România era printre cele mai sărace state din Europa. În 2015, în România erau peste 50% dintre copii în risc de sărăcie și excluziune socială. Procentul lor a scăzut cu circa 10% în doar 5 ani.
Sărăcia, comparația cu alte țări UE
Situația este gravă și în Spania, unde peste 2,3 milioane de copii trăiesc în sărăcie. Salvați Copiii Spania estimează că ar fi 33,4% dintre copii în risc de sărăcie și excluziune socială. 49% dintre familiile monoparentale din Spania se confruntă cu sărăcie și, de asemenea, riscul sărăciei crește cu cât o familie are mai mulți copii. Pandemia din ultimii doi ani a crescut numărul persoanelor sărace în Spania și afectat mai ales copiii.
Italia se confruntă și ea cu o situație dificilă, având circa 1,4 milioane de copii care trăiesc în sărăcie absolută. În toată peninsula, 1,9 milioane de familii trăiesc în sărăcie. Prin sărăcie absolută se înțelege persoane care nu-și pot permite cheltuielile minime pentru o viață decentă.
Germania, cel mai bogat stat UE, a înregistrat o creștere a sărăciei în rândul copiilor, după cum o arată și graficul de mai sus. Peste 2,8 milioane de copii germani se luptă cu sărăcia și au probleme să se integreze în societate. 44% dintre familiile monoparentale se confruntă cu sărăcie, iar rata sărăciei crește dacă e vorba de imigranți și familii cu mai mulți copii. Pandemia și criza energetică din ultimii ani au crescut numărul săracilor din Germania, iar asociațiile se plâng că nu pot ajuta toate persoanele care vin și cer ajutor.
La nivelul UE există o inițiativă numită „Child Guarantee” care ar trebui să le ofere copiilor acces la servicii medicale gratuite, educație, locuințe decente și o alimentație adecvată, însă această măsură pare a nu se aplica în multe state, nu doar în România. Țara noastră nu face parte nici măcar din lista de 7 state UE care vor fi incluse în faza 3 a proiectului european. Bulgaria, Croația, Germania, Spania, Italia, Grecia, Lituania au fost incluse în program pentru a prezenta un plan național în vederea combaterii sărăciei în rândul copiilor.
Programul masă caldă în școli, care ar putea ajuta mulți copii să aibă o masă asigurată pe zi, nu a fost niciodată aplicat pentru toate zonele din România. Totodată, țări precum Italia sau Spania nu au astfel de programe naționale care i-ar putea atrage pe copii la școală.
Leave a comment