Egalitatea de gen a ajuns în punctul de a fi impusă de Uniunea Europeană în companiile private. O decizie recent adoptată a UE, obligatorie pentru toți membrii săi, inclusiv România, arată că în orice companie listată la bursă, la conducere trebuie să se afle 40% femei în rândul directorilor neexecutivi sau 33% în rândul tuturor directorilor.

Parlamentul European a adoptat marți noua legislație a UE privind echilibrul între femei și bărbați în consiliile de administrație ale marilor companii listate la bursă, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene preluat de B1TV.

Noua lege vrea să asigure șanse reale pentru posturi de conducere femeilor calificate.

Astfel, până în 2026, marile companii listate companiile vor trebui să aibă 40% femei în rândul directorilor neexecutivi sau 33% în rândul tuturor directorilor.

Odată publicată în Jurnalul Oficial al UE, directiva va intra în vigoare la 20 de zile de la publicare, iar statele membre vor avea la dispoziție doi ani pentru a transpune dispozițiile sale în legislația națională.

Președintele Ursula von der Leyen, împreună cu vicepreședintele Vera Jourová și comisarul Hellena Dalli, au declarat că „acesta este un moment mult așteptat, un moment care trebuie sărbătorit ca un progres în ceea ce privește egalitatea de gen.

După zece ani de la propunerea sa de către Comisia Europeană, vom avea acum o lege a UE pentru a sparge bariera din consiliile de administrație ale societăților cotate la bursă.

Există o mulțime de femei calificate pentru posturi de conducere și, cu noua noastră lege europeană, ne vom asigura că acestea au o șansă reală de a le obține” au precizat reprezentanții UE.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *