Atacatorul de la școala din Texas care a ucis 19 copii și doi adulți anunțase pe Facebook că are de gând să facă un masacru. Înainte de a pleca de acasă, și-a împușcat bunica, care a reușit să apeleze serviciile de urgență. Mai mult, chiar dacă a lovit mașina pe drumul spre școală, nu a putut fi oprit de poliția locală, ci a fost doborât în liceu de un echipaj al poliției de frontieră. Era însă prea târziu: făcuse deja 21 de victime.

Anchetatorii au descoperit că el a rămas în școală între 40 și 60 de minute, înainte să fie împușcat mortal, informează Digi24.

Marți, 19 elevi şi doi adulţi au fost ucişi cu o armă automată de un adolescent în vârstă de 18 ani. El a deschis focul în şcoala primară Robb din Uvalde, statul Texas, unde învaţă copii între 7 şi 10 ani. Identitatea atacatorului a fost stabilită, este Salvador Ramos, cetăţean american.

„Auzeam tot felul de focuri de armă, se trăgea întruna, cu toţii eram întinşi la pământ şi ne temeam pentru vieţile noastre.

E foarte trist… Uitaţi unde s-a ajuns…”, povesteau martorii.

Prima victimă a fost bunica băiatului, pe care a împușcat-o. Femeia a sesizat poliția, dar tânărul nu a fost reținut. Acesta a lăsat mașina, cu care a făcut accident, într-un șanț, a luat cu el o armă dintre cele două pe care le avea și a intrat în școală.

Greg Abbott, guvernatorul statului Texas, a vorbit despre mesajele de pe Facebook ale criminalului.

Până în acest moment, singurele informații care erau cunoscute de dinainte au fost postate chiar de agresor, pe Facebook, cu aproximativ 30 de minute înainte să ajungă la școală. În primul mesaj, a scris că vrea să-și împuște bunica. Al doilea mesaj a fost „Mi-am împușcat bunica”. Al treilea mesaj, scris cu 15 minute înainte să ajungă la școală, a fost „Voi deschide focul într-o școală primară” a declarat oficialul.

Familiile copiilor au trăi clipe de groază, pentru că nu știau dacă cei mici au scăpat sau nu.

Eram foarte îngrijorați deoarece nu știam dacă este acolo sau dacă. Nu știam nimic. Am stat până târziu, până la ora 17 sau 18. Nu știam dacă este în centrul civic (n.r. printre cei evacuați) sau dacă murise în școală”, a mărturisit Irma Chacon, străbunica unui elev care a supraviețuit.

Din păcate, au mai fost situații asemănătoare în alte școli americane, ceea ce determină oamenii să nu mai fie surprinși de aceste evenimente teribile.

Sunt foarte frustrat. Nu sunt surprins. Mi se pare un lucru rău că nu sunt surprins. Ar trebui să fie o informație șocantă în orice altă parte a lumii. Dar în America, este doar o zi obișnuită, atunci când este comis un masacru într-o școală” a spus tatăl unei victime de la Parkland.

Joe Biden a cerut din nou Congresului să acționeze și să impună restricții pentru armele de foc. „Sunt sătul. Sunt sătul de aceste lucruri care se întâmplă în continuare. Al doilea Amendament nu este absolut. Când a fost adoptat, nu puteai să deții un tun. Nu puteai să deții anumite tipuri de arme. Au fost mereu limitări”, a spus președintele american.

Pentru anul 2022, raportat la numărul de victime, acesta a fost cel mai sângeros masacru comis în Statele Unite.

Președintele Joe Biden a anunțat că va merge în Texas în zilele următoare.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *