Băncile naționale din numeroase țări își întăresc rezervele de aur
Băncile naționale din numeroase țări își întăresc rezervele de aur

Băncile naționale din numeroase țări își întăresc rezervele de aur, pe măsură ce tensiunile geopolitice cresc. Un sondaj printre 83 de bănci centrale a relevat tendința de a se acumula metale prețioase pentru întărirea rezervei de stat.

Un principiu de bază al economiei spune că banii de hârtie trebui să aibă întotdeauna în banca centrală un corespondent în aur, pentru a-și păstra valoarea.

Sigur, există o vorbă din bătrâni care spune că aurul nu își pierde valoarea – și de aici există foarte multe teorii moderne conform cărora, dacă investești în aur, atunci te protejezi de inflație. Aș vrea însă să spun că dacă noi ne gândim la aur ca fiind, nu știu, inele sau cerceii pe care un soț sau un prieten le face cadou prieteni sau soției, atunci trebuie să ne gândim că e cam ca la mașini, cum ai introdus cheia într-o mașină nouă, cum se devalorizează”, a declarat Adrian Bența, analist economic citat de B1TV.

Pentru cetățeanul de rând, într-adevăr, există posibilitatea ca să își cumpere aur, dar nu neapărat în scopul tezaurizării, ci în scopul de a face niște cadouri frumoase. Pentru cei care, într-adevăr, sunt obișnuiți cu piața de investiție în aur, atunci acele surse de aur cu costuri mai mici pot să fie întotdeauna o investiție”, a adăugat expertul.

Apropo de informația cu băncile centrale, într-adevăr, cel puțin China cumpără aur în cantități «industriale», undeva am citit că anul trecut a cumpărat circa 1.300 de tone, iar Elveția, care e principalul rafinator de aur, cică a vândut nu mai puțin de 1.700 de tone. Se pare că, într-adevăr, aurul reprezintă pentru băncile centrale o sursă de a-și proteja rezerva valutară”, a mai spus Adrian Bența.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *