Moldova va avea un sistem antiaerian modern, cu radar și rachete. Însă acesta va putea fi instalat de abia în câteva luni.

Ministrul apărării, Anatolie Nosatîi, a declarat că se discută cu un furnizor de echipamente, în următoarele săptămâni urmează să fie semnat contractul și ulterior, în câteva luni, R. Moldova va avea acest sistem. „Dar aici trebuie să luăm în considerație și instruirea efectivului necesară, precum instalarea și operaționalizarea acestuia”, a subliniat ministrul Apărării, la Radio Moldova.

Necesitatea stringentă de a deține un sistem antiaerian modern a apărut după ce spațiul aerian al Republicii Moldova a fost de mai multe ori survolat de rachete rusești. În unele cazuri, fragmente din acestea au căzut în localitățile din nordul R. Moldova.

Ministrul Apărării a mai declarat că Armata Națională este în plin proces de modernizare, deoarece tehnica din dotare este din perioada sovietică, iar cele mai noi echipamente sunt cele donate de parteneri.

Anatolie Nosatîi a subliniat însă că Moldova nu se înarmează, dar se modernizează, ceea ce înseamnă că acele echipamente sau modele de armament ce datează anii ’60-’80 se înlocuiesc cu altele mai noi și mai sigure.

Nicolae Negru, analist politic din Republica Moldova, a declarat la PsNews că noul sistem modern de supraveghere antiaeriană care va fi livrat Chișinăului este foarte important „mai ales acum, când avem război în vecinătate și când zboară rachetele deasupra capetelor noastre”.

E bine pentru că, până acum, exista o atitudine, cum să spun, nepăsătoare, cel puțin nepăsătoare în acest sens, adică se credea că dacă suntem neutri, dacă este scrisă neutralitatea în constituția Republicii Moldova, înseamnă că nu ne paște nicio primejdie, nu ne va ataca nimeni. Iată că Rusia a demonstrat că nu contează, că de fapt neutralitatea o ajută așa cum a ajutat-o și în cazul Ucrainei, fiindcă și Ucraina era neutră în 2014 când Rusia i-a rupt o bucată din teritoriul ei, așa e și în cazul nostru.

E de fapt o stratagemă a Rusiei pentru a obține neutralitatea sau pentru a se ceda prin presiuni ca statele pe care ea se pregătește să le ocupe, să fie neutre. Adică să nu aibă cine le apăra ca și în cazul nostru sau ca în cazul Ucrainei, pentru că cine o să ne apere dacă? Poate doar România, dar Băsescu spunea că nu poate să ne apere România fiindcă e parte din alianța NATO și trebuie să ceară permisiunea de la NATO dacă vine în ajutorul Republicii Moldova. E adevărat că președintele Iohannis a spus că România e pregătită și chiar e dispusă să ne ajute în orice scenarii, presupunem că și în scenariul în care Rusia va ataca Republica Moldova.

Și coloana a cincea și Tiraspolul și Comratul și Moscova se arată nemulțumiți de această achiziție și în general de faptul că Republica Moldova își consolidează potențialul de apărare și de securitate. Dacă ei sunt nemulțumiți, dacă asta îi supără înseamnă că procedăm corect.

Mi se pare că este clar de ce sunt nemulțumiți, fiindcă o să aibă probleme în caz că pornește armata rusă spre Republica Moldova, dacă desigur învinge armata ucraineană, dar să sperăm că lucrul acesta nu se va întâmpla. Deocamdată armata ucraineană bate armata rusă”, a declarat analistul politic din Republica Moldova, Nicolae Negru.

Pentru anul 2023, bugetul Ministerului Apărării este de aproximativ 1,7 miliarde de lei, mai mare cu peste 650 de milioane de lei față de anul trecut, potrivit radiochisinau.md.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *