Planurile de extindere și dezvoltare a Bazei NATO de la Mihail Kogălniceanu în România, pentru a deveni cea mai mare și importantă bază militară americană din Europa, marchează un moment semnificativ în politica de securitate și apărare a regiunii.
Cu un buget estimat de 2,5 miliarde de euro pentru construcţie şi capacitatea de a găzdui peste 10.000 de soldați, acest proiect aduce România în centrul strategic al alianței NATO, reflectând o realiniere geopolitică în lumina tensiunilor crescute dintre NATO și Rusia, accentuate de războiul din Ucraina, arată publicația Frankfurter Rundschau, preluată de B1TV.
Suprafața planificată a bazei de peste 3.000 de hectare sugerează un complex militar extins, echivalând cu dimensiunile unui oraș mic. Facilitățile au fost descrise de comandantul Nicolae Crețu – hale de întreținere, depozite de carburanți, muniție, echipamente, material aeronautic, simulatoare, spații de cazare și alimentație: „Hale de întreținere, depozite de carburanți, muniție, echipamente, material aeronautic, simulatoare, spații de alimentație publică, cazare; tot ceea ce este necesar pentru operarea și îndeplinirea sarcinilor unei baze de această dimensiune.”
Comparativ cu baza Ramstein din Germania, care a jucat până în prezent rolul de cea mai importantă bază americană în Europa și un hub pentru operațiuni în Africa, Orientul Mijlociu și Europa de Est, planurile pentru Mihail Kogălniceanu sugerează o posibilă reconfigurare a prezenței militare americane și a NATO în regiune. Deși rămâne incert dacă noua bază din România va concura direct cu Ramstein, intenția clară este consolidarea capacităţii de apărare a NATO la frontiera estică a Alianței.
Proiectul reflectă, de asemenea, analiza politică și militară a contextului actual, marcat de războiul din Ucraina și tensiunile cu Rusia. Analistului militar și politic român, Dorin Popescu, a evidențiat rolul strategic pe care baza îl va juca în securitatea regională, anticipând că Mihail Kogălniceanu va deveni principala structură militară permanentă a NATO în proximitatea conflictului ucrainean: „Baza Mihail Kogălniceanu va deveni principala structură militară permanentă a NATO în imediata vecinătate a conflictului din Ucraina. Este puțin probabil ca acest conflict să se încheie în acest an, 2025 sau 2026. Probabil va fi un război pe termen lung.”
Această inițiativă vine să întărească mesajul de apărare al NATO în fața agresiunilor Rusiei, plasând România într-un rol central în arhitectura de securitate europeană și transatlantică. În acest context, dezvoltarea Bazei Mihail Kogălniceanu poate fi interpretată ca o componentă a răspunsului occidental la provocările de securitate din regiune, subliniind importanța strategică a României ca aliat în cadrul NATO.