BEC a anunțat rezultatele finale la alegerile europarlamentare: Victorie categorică pentru alianța PSD-PNL
BEC a anunțat rezultatele finale la alegerile europarlamentare: Victorie categorică pentru alianța PSD-PNL

Biroul Electoral Central (BEC) a anunțat marți seară rezultatele finale la alegerile europarlamentare din 2024. După centralizarea ultimelor voturi, alianța de guvernare PSD-PNL a obținut o victorie categorică, cucerind 48,55% din sufragii și 19 dintre cele 33 de mandate alocate României în Parlamentul European.

Pe locul secund s-a situat Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), cu 14,93% din voturi, ceea ce i-a adus 6 mandate în legislativul european. Podiumul a fost completat de Alianța Dreapta Unită (ADU), care a primit 8,71% din opțiunile electoratului și 3 mandate.

Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) a reușit să treacă pragul de reprezentare cu 6,48% din voturi, obținând astfel 2 mandate în PE. Tot 2 mandate au revenit formațiunii SOS România, care a acumulat 5,03% din sufragii.

Deși a intrat în cursă ca independent, fostul europarlamentar Nicu Ștefănuță și-a asigurat un nou mandat, după ce a primit 3,08% din voturile exprimate. În schimb, partidul REPER a ratat intrarea în PE, cu un scor de 3,74%, sub pragul de reprezentare.

Distribuția finală a celor 33 de mandate europene alocate României este următoarea: PSD-PNL – 19, AUR – 6, ADU – 3, SOS România – 2, UDMR – 2, Nicu Ștefănuță – 1.

Aceste rezultate marchează o victorie clară pentru coaliția de guvernare, care a reușit să convingă electoratul, în perspectiva alegerilor prezidențiale de la sfârșitul acestui an.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *