Berea se scumpește din cauza creșterii prețurilor la energie dar și în urma creșterii prețurilor materiei prime. Scumpirile la bere sunt estimate în jurul cifrei de 20% iar cei mai afectați vor fi micii producători.
Materia primă s-a scumpit cu 30%, iar facturile la energie au crescut cu 50%. Prin urmare, berea s-ar putea scumpi și ea cu 20%, relatează Digi24
„Producția de malț anul trecut a fost foarte mică. În nordul Europei, undeva la jumătate, în Canada la 27% mai puțin. Drojdia, sticlele, absolut tot ce intră pe traseul de producție s-a scumpit. Se adaugă și inflația un pic. Ne-am gândit să ne diversificăm, să intrăm și pe alte tipuri de produse, slab alcoolizate, care nu au treabă cu malțul, mai ales că e o nișă neexploatată la noi”, a spus Bogdan Pascu, berar craft, citat de Digi24.
Berea se scumpește. Ce fel de bere consumă românii
Cei mai mulți români consumă bere blondă. Anul trecut, a crescut cu 37% și cantitatea de bere fără alcool cumpărată, dar a scăzut cu 45% consumul de specialități de bere. Berea la pet e pe primul loc la consum.
Berea preferată de români:
Bere blondă – în proporție de 94%, dintre care,
46% – bere la pet
27% – bere la sticlă
25% – bere în doze de aluminiu