Soluții concrete în criza facturilor la energie și gaze, propuse de Firea
Soluții concrete în criza facturilor la energie și gaze, propuse de Firea

Soluții concrete în criza facturilor la energie și gaze sunt avansate de PSD, spune Gabriela Firea, dar propunerile oficiale trebuie să vină de la ministrul PNL al energiei, Virgil Popescu. Social-democrații propun un pachet de soluții, care include și reglementarea.

Soluții concrete pentru rezolvarea crizei facturilor la energie. Pledăm pentru un mix de propuneri care să includă reglementarea, astfel încât facturile la electricitate și gaz să redevină și să rămână suportabile pentru populație și economie, inclusiv iarna viitoare. Simultan, este obligatorie mărirea capacităților de producție, astfel încât România să capete independență energetică, lucru posibil în câțiva ani” a declarat, luni, Gabriela Firea.

Ministrul familiei a mai precizat că inclusiv premierul Nicolae Ciucă „i-a cerut, repetat, ministrului de resort” să avanseze soluțiile la problema facturilor, a scris Firea pe Facebook.

Gabriela Firea a mai precizat că PSD nu vrea facturi mari la utilități și tocmai de aceea a venit cu aceste propuneri de soluții, dar rămâne în responsabilitatea Ministerului Energiei, liberalul Virgil Popescu, să vină oficial cu soluțiile: „Soluțiile PSD au fost transmise guvernului. Însă ministerul Energiei are responsabilitatea inițierii/propunerii oficiale a întregului pachet, așa după cum inclusiv premierul i-a cerut, repetat, ministrului de resort”.

Este fundamentală rezolvarea cauzelor, respectiv anularea efectelor liberalizării haotice și în condiții de penurie a pieței, care a generat și a amplificat actualul dezastru”, a continuat Firea, punctând că în lipsa unor soluții în criza facturilor, inflația va continua să crească.

Soluții concrete în criza facturilor. Marcel Ciolacu: Facturile la energie nu vor creşte după 1 aprilie

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat că după 1 aprilie compensațiile la energie vor continua, astfel că prețurile nu vor mai crește.

Vă spun cu certitudine că preţurile vor rămâne aceleași, în acest moment, care sunt trecute în ordonanţa de urgenţă. (…) Dacă, Doamne fereşte!, nu se dă o ordonanţă sau nu se dă o lege în Parlament, categoric se va prelungi această ordonanţă. Dacă se dă şi este timp să se negocieze şi cu Comisia, să se facă şi toată reglementarea şi tot parcursul prin ANRE, ca să fie totul legal şi transparent, atunci vom avea mai curând, de la 1 aprilie. Nu se va ieşi din această marjă de preţ”, a declarat duminică Marcel Ciolacu.

Între timp, un sondaj realizat de Consiliul Naţional pentru Întreprinderi Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a arătat că, din cauza facturilor tot mai mari, 34% dintre întreprinzători vor concedia din angajați, iar 8% chiar își vor închide firmele.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *