Biserica Ortodoxă Română insistă în împărtășania cu aceeași linguriță
Biserica Ortodoxă Română insistă în împărtășania cu aceeași linguriță

Biserica Ortodoxă Română insistă în împărtășania cu aceeași linguriță și același potir pentru toată lumea, invocând practica de secole, chiar și situația creșterii alarmante a cazurilor de coronavirus. Medicul Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase a Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara atrage atenția asupra riscului ridicat de transmitere a virusului în această situație.

Lingurița și vinul de împărtășanie sunt la fel ca orice alte obiecte contaminate, dar riscul e mult mai mare pentru că poarta de intrare a coronavirusului în organism este, în principal, mucoasa bucală și nazală.

„Credința este foarte importantă însă trebuie făcută înțelept, nu într-un mod fanatic!”, atenționează medicul.

”Este cu adevărat un risc pentru că, la ora actuală, multă lume poate fi contaminată, dat fiind numărul foarte mare de asimptomatici. Se știe că virusul se transmite pe cale aeriană și prin obiecte contaminate.

Dacă cineva are virusul în gât există riscul să se transmită și la alte persoane, cu atât mai mult când suntem într-o situație dificilă, mai ales acum când a crescut numărul pacienților noi, infectați și a formelor grave de boală”, a spus Virgil Musta.

Medicul infecționist atrage atenția că dacă situația va continua în acest ritm în care oamenii nu conștientizează riscul virusului ”vom ajunge în situația Italiei în care spitalele vor fi sufocate de numărul mare de pacienți cu forme grave care nu vor mai avea unde să se trateze, să se interneze și să beneficieze de servicii medicale specializate”.

”Eu cred că trebuie să existe o responsabilitate din partea tuturor părților indicate pentru că altfel ne vom sacrifica, vom avea o problemă legată de acestă boală. Eu cred că în aceste momente este foarte important să fim responsabili de tot ceea ce facem, în special noi, care nu dorim să ne contaminăm, dar și cei care creează posibilitatea sau permiterea contaminării”, este de părere medicul.

Toate bisericile ortodoxe autocefale rămân fidele împărtășirii cu o singură linguriță și dintr-un singur potir, a anunțat, marți, Biserica Ortodoxă Română.

Decizia Sinodului BOR vine în contextual în care autorităţile sanitare au propus folosirea de linguriţe şi pahare de unică folosinţă, pentru a evita răspândirea pandemiei.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *