Banca Națională a României (BNR) a confirmat recent că măsurile de plafonare implementate de guvernul condus de Marcel Ciolacu au contribuit semnificativ la reducerea ratei inflației în ultimele șase luni. Potrivit datelor oficiale, rata anuală a inflației a scăzut de la 10,6% în iunie 2023 la 5,1% în mai 2024, o reducere de peste 5 puncte procentuale.
Rapoartele BNR indică faptul că scăderea accelerată a ratei inflației este în mare parte rezultatul măsurilor de plafonare introduse succesiv de guvernul Ciolacu în ultimul an. Aceste măsuri au vizat în special prețurile la gaze, energie și alimente de bază, transmite PsNews.
„Scăderea a fost accelerată mai ales în primele 2 luni din T2, aprilie și mai, aceasta ajungând sub estimările inițiale ale BNR” menționează raportul băncii centrale. Principalii factori care au contribuit la această tendință sunt efectele plafonării prețurilor la gaze și energie, precum și limitarea adaosului comercial la alimentele de bază.
Un exemplu concret al impactului acestor măsuri este observat în sectorul gazelor naturale. În aprilie 2024, s-a înregistrat o scădere de 20% a prețului final la gaze comparativ cu luna precedentă. Conform datelor furnizate de Engie, cel mai mare producător de gaze din România, prețul final în aprilie a fost de 0,23 lei/kWh, semnificativ sub plafonul de 0,31 lei/kWh stabilit de guvern.
Efectele pozitive ale acestor măsuri se reflectă și în consumul privat. Banca Comercială Română (BCR) raportează o creștere a consumului privat de 9,5% în aprilie 2024 față de aceeași perioadă a anului precedent.
În context european, România se poziționează favorabil în ceea ce privește prețurile la alimente și băuturi nealcoolice. Conform datelor Eurostat, țara noastră are prețuri cu 74% sub media europeană la această categorie, fiind urmată de Polonia cu 78%.
Guvernul PSD subliniază că, pe lângă aceste realizări în domeniul economic, a reușit să crească absorbția fondurilor europene la peste 97% și se pregătește să introducă salariul minim european în România.