Bolnavii de cancer vor organiza un protest joi în fața Ministerului Sănătății
Bolnavii de cancer vor organiza un protest joi în fața Ministerului Sănătății

Bolnavii de cancer vor organiza un protest joi în fața Ministerului Sănătății din cauza întârzierii implementării Planului Național de Prevenire și Combatere a Cancerului, programat să intre în vigoare la 1 iulie. Legea care a aprobat acest plan a intrat deja în vigoare, iar Ministerul Sănătății condus de Alexandru Rafila (PSD) ar fi trebuit să elaboreze normele de aplicare până la această dată. Între timp, Rafila a anunțat un alt plan, argumentând că primul nu este adecvat. Aparent, conflictul ar avea legătură cu o dispută între Rafila și colegul său de partid, Patriciu Achimaș Cadariu, inițiatorul Planului care a devenit deja lege.

Faptul că Ministerul Sănătății refuză să recunoască această lege și se situează mai presus decât legea, în persoana dlui Alexandru Rafila, ne-a determinat să ieșim în stradă pentru că nu mai dorim să fim rușinea Europei, să mai vedem cum mor în fiecare zi 153 de pacienți din patologia oncologică, nu ne mai dorim ca vreun ministru de aici încolo să-și pună semnătura pe certificatele de deces ale pacienților oncologici.

Protestul nostru e foarte bine argumentat față de nevoile noastre și față de speranța spulberată pe care ne-o pusesem în Planul Național de Combatere a Cancerului pe care-l cerem de 22 de ani.

Dl ministru, bănuiesc din orgoliu, ne-a spulberat orice speranță privind îmbunătățirea vieții noastre ca pacienți și șansele noastre de supraviețuire și, de ce nu, la vindecare”, a declarat Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, pentru B1TV (foto).

Protest pentru viață

Bolnavii de cancer protestează pentru viață și cer respectarea Planului Național de Combatere a Cancerului. Pacienții intenționează să intenteze un proces împotriva ministrului Alexandru Rafila și strâng semnături pentru a sprijini acțiunea legală. Ei sunt dezamăgiți de amânarea implementării Planului Național și consideră că aceasta afectează speranța de îmbunătățire a vieții și șansele de supraviețuire și vindecare ale pacienților oncologici.

Protestul bolnavilor de cancer este bine argumentat în raport cu nevoile lor și speranța spulberată legată de implementarea Planului Național de Combatere a Cancerului, pe care l-au solicitat de 22 de ani. În plus, bolnavii de cancer pregătesc o acțiune în justiție împotriva Ministerului Sănătății pentru neimplementarea Planului și încălcarea legii. Ei atrag atenția asupra unei Ordonanțe de Urgență a Guvernului care aduce modificări la Legea Sănătății și la Legea Planului Național de Combatere a Cancerului, fără a fi legate de normele de implementare care trebuiau să intre în vigoare la 1 iulie pentru a beneficia de acest Plan.

Bolnavii de cancer consideră că Ministerul Sănătății este vinovat pentru neimplementarea planului și pentru nerespectarea legii.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *