Medicul care lua șpagă de la paciențiii bolnavi de cancer a fost iertat
Medicul care lua șpagă de la paciențiii bolnavi de cancer a fost iertat

Medicul care lua șpagă de la pacienții bolnavi de cancer a fost iertat de judecători. Magistrații au apreciat că o pedeapsă cu închisoarea nu va fi de folos pentru Maher Karim-Abdel, medicul de la Institutul Oncologic București prins cu plicul chiar înainte de operația unei paciente.

Maher Karim-Abdel care a fost prins în flagrant în timp ce lua șpagă în plic înainte de efectuarea unei operații la o pacientă diagnosticată cu cancer de col uterin iar acum a fost condamnat la o pedeapsă cu suspendare, transmite B1TV.

Judecătorul a considerat că pedeapsa cu închisoarea trebuie să fie „ultimul mijloc de constrângere” pentru cei care încalcă legea, deoarece „este dureros pentru infractor și presupune o suferinţă anterioară a victimei”.

În luna martie 2022, dr. Maher Karim-Abdel a cerut mită jumătate din costul operației (19.000 lei) la care urma să o supună pe mama martorei denunțătoare, motivând că din cei 9.500 de lei lui îi vor rămâne efectiv 1.500, deoarece trebuie să o împartă cu întreaga echipă cu care intră în operație. După o serie de târguieli, medicul a acceptat să scadă mita la 6.000 de lei, bani pe care i-a luat în plic și a fost prins în flagrant.

Fii atent-aici! Hai să-ți spun ce. Din ce-mi dai tu acolo, asta nu-mi rămâne mie. Dau la mâna a doua, dau la mâna a treia, la mâna a patra. Asta-i echipa. Dau la anestezistă, la asistenta de anestezie, la asistenta de sală, la asistenta de salon, la infirmiere. Deci mie-mi rămâne puțin din asta”, i-a zis dr. Maher Karim-Abdel femeii care voia să își interneze mama pentru operație.

În aceste condiții a fost realizată activitatea de surprindere în flagrant, procesul-verbal întocmit cu această ocazie coroborându-se cu cel de redare a înregistrării efectuate în mediu ambiental, dar și cu plicul pe care dr. Maher Karim-Abdel îl primise de la martora denunțătoare și pe care se regăsește mențiunea numelui pacientei, plic pe care l-a predat organelor de urmărire și în care se afla suma de 6.000 lei pe care o primise drept mită.

Magistratul arată că faptele de luare de mită în rândul medicilor sunt grave, mai ales că din 2018 salariile le-au fost mărite cu 70%.

În prezenta cauză, infracțiunea de luare de mită, săvârșită în sistemul medical, prezintă o gravitate ridicată. Este de notorietate faptul că în cursul anului 2018 salariile personalului medical au crescut simțitor (70%), ajungând la nivelul care recunoaște în formă materială importanța acestei profesii pentru societate. Trebuie menționat că salariului astfel crescut i se adaugă sporurile datorate gărzilor (iar inculpatul personal și-a menționat în cv-ul aflat la dosar două unități medicale în care prestează exact acest tip de servicii), precum și sumele obținute din prestarea de servicii medicale în cadrul unor forme private de organizare (același cv indicând patru astfel de colaborări). Altfel spus, în cazul lui inculpatului (Maher Karim-Abdel – n.r.), cât și al celorlalți medici angajați în sistemul public de sănătate, nu subzistă vreun mobil rezonabil al comiterii faptei. Astfel gradul de pericol social al faptei este unui ridicat, inculpatul nelimitându-se la obținerea unor foloase de pe urma atribuțiilor sale de serviciu, ci a condiționat actul medical de efectiva obținerea unei mite într-un cuantum substanțial, față de posibilitățile materiale ale martorei denunțătoare, pretinzând și ca întreaga sumă să îi fie remisă la data de 24.03.2022, cu câteva zile înainte de internarea mamei martorei la IOB în vederea efectuării intervenției”, se arată în motivare.

Judecătorul apreciat, însă, că dr. Maher Karim-Abdel nu și-a făcut „o îndeletnicire în obținerea sumelor de bani, pe cale ilicită”, astfel că se impune în cazul său o condamnare cu suspendare. Instanța a mai ținut cont și de studiile inculpatului și „supraspecializarea în domeniul medical”, motiv pentru care a pronunțat o pedeapsă de 2 ani și 6 luni cu suspendare, plus interdicția de a profesa pe o perioadă de 3 ani.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *