Consiliul Naţional Secuiesc se opune aderării României la Schengen
Consiliul Naţional Secuiesc se opune aderării României la Schengen

Consiliul Naţional Secuiesc se opune aderării României la spațiul Schengen, considerând că țara noastră nu este pregătită pentru asta. Consiliul Național Secuiesc a trimis opinia sa tuturor statelor membre ale Uniunii.

Consiliul Național Secuiesc consideră că organizaţiile reprezentative ale maghiarilor din România trebuie consultate cu privire la situaţia drepturilor minorităţilor din țara noastră, înainte de a vota pentru primirea României.

Considerăm că toate statele membre ale spaţiului Schengen trebuie să cunoască comportamentul duplicitar care caracterizat atitudinea României faţă de dreptul internaţional şi cel comunitar în ultimii treizeci de ani” – se arată în documentul semnat de preşedintele CNS, Balázs Izsák, potrivit MTI, citat de B1TV.

CNS reaminteşte: „după schimbarea de sistem, România a semnat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, deschizând astfel calea spre aderarea la Consiliul Europei. Ea s-a obligat unilateral să respecte recomandările Consiliului Europei, ceea ce a fost condiţia aderării. S-a angajat să restituie bisericilor maghiare din România şcolile şi proprietăţile bisericeşti confiscate în mod arbitrar de regimul comunist. Aderarea a avut loc la 7 octombrie 1993, pe urmă însă şeful de stat al României de atunci, Ion Iliescu a declarat că recomandările Consiliului Europei nu sunt obligatorii pentru România, iar restituirea şcolilor şi a bunurilor bisericeşti a fost blocată, mai mult, a început chiar şi renaţionalizarea unor şcoli restituite”, se arată în comunicatul citat de MTI, potrivit Hirado.

CNS a recomandat statelor membre ale spaţiului Schengen să se consulte cu liderii bisericilor maghiare şi cu organizaţiile reprezentative ale maghiarilor din România, înaintea luării unei decizii şi să le ceară informaţii cu privire la respectarea drepturilor fundamentale ale omului, inclusiv a drepturilor minorităţilor.

Decizia privind aderarea României la Schengen, posibil amânată

Președintele Klaus Iohannis a declarat că e posibil ca decizia privind aderarea României la Schengen să fie amânată o lună sau două dacă toate întrebările statelor care au rezerve nu vor fi lămurite până pe 8 decembrie, când are loc votul din Consiliul JAI.

Vreau să fiu foarte clar, dacă din varii motive nu vom reuşi până pe 8 decembrie să avem o certitudine că lucrurile sunt foarte clare, există posibilitatea ca această decizie să fie amânată, cu o lună sau cu două luni, până când toate întrebările primesc răspunsuri clare şi corecte şi toată lumea va fi convinsă că noi nu numai că nu suntem o vulnerabilitate, am fi un real câştig pentru Spaţiul Schengen”, a declarat Klaus Iohannis.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *