Curtea de Apel București

Omul de afaceri Marian Iancu, condamnat de Curtea de Apel București la 14 ani de pușcărie în dosarul RAFO-Carom, a fost eliberat condiționat, după ce a stat opt ani în penitenciar.

Judecătoria Sectorului 4 respinsese – pe 11 mai – cererea lui Marian Iancu de eliberare condiționată, pe motiv că este neîntemeiată, și stabilise ca acesta să poată solicita din nou liberarea după 28 septembrie. Decizia a fost contestată de Marian Iancu la Tribunalul Ilfov, care i-a admis cererea și a dispus eliberarea condiționată. Marian Iancu a plecat din Penitenciarul Jilava pe 27 iunie, în urma deciziei definitive a Tribunalului Ilfov, potrivit Gândul.

Ex-patronul formației Politehnica Timișoara dăduse statul român în judecată, la CEDO, însă pierduse. Curtea de la Strasbourg a decis că în cazul lui Iancu nu a existat nicio încălcare a art. 6, alin 1 al Conveției Europene a Drepturilor Omului, care se referă la dreptul la un proces echitabil.

Judecătorii Tribunalului Ilfov au admis, acum, contestația formulată de Marian Iancu și au dispus eliberarea condiționată a acestuia.

Soluția pe scurt: În baza art. 425 ind. 1 alin. 7 pct. 2 lit. a) Cod procedură penală admite contestaţia formulată de contestatorul – petent Iancu Alexandru Marian împotriva sentinţei penale nr. 1026 din data de 11.05.2022 pronunţată de Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti în dosarul penal nr. 10415/4/2022. Desfiinţează sentinţa atacată şi, rejudecând cauza: În temeiul art. 587 alin. 1 Cpp raportat la art. 59 C.pen.1969 şi cu aplicarea art. 5 NCP admite cererea de liberare condiţionată formulată de petentul – condamnat Iancu Alexandru Marian.

Dispune liberarea condiţionată a petentului – condamnat de sub puterea MEPI nr. 270/2022 emis de Tribunalul Bucureşti Secţia I Penală în baza sentinţei penale nr. 92/2022. Pune în vedere petentului dispoziţiile art. 61 din Vechiul Cod penal privind revocarea liberării condiţionate. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă”, au decis judecătorii Tribunalului Ilfov pe data de 27 iunie.

”Ampla strategie de acțiune având ca scop crearea unei anumite aparențe, contrare realității”

Marian Iancu a fost președinte al Consiliului de Administrație la Poli Timișoara, devenită ulterior FC Timișoara, între 2005-2012. În 28 noiembrie 2011, omul de afaceri – pe atunci patronul al clubului de fotbal Poli Timișoara – a fost condamnat de Tribunalul București la zece ani de detenție în dosarul RAFO, în timp ce fratele său – Octavian Iancu – și Constantin Mărgărit au primite câte nouă ani. Decizia Tribunalului a fost contestată la Curtea de Apel București.

Tribunalul București a arătat, în motivarea deciziei de condamnare a lui Iancu, că acesta este vinovat de faptele reținute de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) și că o serie de vicii grave de formă, precum și atitudinea omului de afaceri față de complicii săi au dus la ”dejucarea” planurilor ilegale ale acestuia.

Inculpatul Marian Alexandru Iancu este cel care, fără a deține calitatea de asociat sau administrator al societății VGB Impex, dar conducând în fapt această societate comercială, beneficiind în acest sens de colaborarea inculpaților Octavian Iancu, Constantin Mărgărit și apoi Mazhar Kadri Basaran, care au deținut pe rând calitatea de asociat și/sau administrator al acestei societăți comerciale, a pus la punct și, apoi, în aplicare, ampla strategie de acțiune având ca scop crearea unei anumite aparențe, contrare realității, sub aspectul provenienței unei cantități impresionante de uleiuri minerale intrate în gestiunea VGB Impex, cu consecința deducerii din veniturile obținute de VGB Impex, a cheltuielilor pretins efectuate cu achiziționarea acestei cantități de uleirui minerale, ajungându-se la diminuarea sumelor datorate bugetului statului cu titlu de taxă pe valoare adăugată și impozit pe profit”, a notat judecătoarea Anca Saru, cea care a decis condamnarea lui Iancu.

”Poli Timișoara n-ar fi obținut acele rezultate fără Marian Iancu”

Pe vremea când era patronul clubului din Banat, Poli Timișoara a fost aproape de titlu, a jucat în play-off-ul Champions League după victoria fantastică din dubla cu Șahtior, iar Gheorghe Chivorchian – colaboratorul lui Marian Iancu – a spus că echipa condusă de Marian Iancu a fost ”furată” de două ori, mai ales în meciul cu Urziceni, pierdut cu scorul de 1-2.

”Vorbesc cu copilul lui Marian Iancu! Am avut o relație foarte bună cu dânsul, m-a sprijinit, am avut rezultate bune. Nu-i ușor să fii acolo. A pus suflet, bani, pasiune, să facem lucruri minunate în partea de vest a țării. Am înțeles că sunt încă procese în derulare. Marian Iancu este un luptător!

Poli Timișoara n-ar fi obținut acele rezultate fără Marian Iancu și fără acei suporteri minunați. De două ori ne-a fost luat titlul, sunt convins că ne-a fost furat, în mod special cu Urziceni. Au fost peste 30.000 de spectatori, am avut un arbitru italian, a inventat un penalty. Ne-au bătut cu 2-1, dar în spate au fost alte interese. Marian Iancu a fost foarte ponderat, dar vedeam că se consumă, mai ales că ne-am luptat cu FIFA la TAS pentru cele șase puncte”, a spus Gheorghe Chivorchian, la ProSport Live.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *