Bugetul pe 2021 este finalizat, a spus premierul Florin Cîțu
Bugetul pe 2021 este finalizat, a spus premierul Florin Cîțu

Bugetul pe 2021 este finalizat, a spus premierul Florin Cîțu, iar Legea bugetului de stat pe anul 2021 va fi lansată în dezbatere publică marți sau cel târziu miercuri dimineață.

Va fi în dezbatere publică mâine sau poimâine. Am avut de clarificat câteva măsuri care vor fi pentru o ordonanță de urgență sau amendamente în Parlament, cu cei din coaliție, în coaliția de guvernare. Bugetul este finalizat, va fi în transparență publică mâine sau miercuri dimineață cel mai târziu”, a declarat Florin Cîțu, potrivit B1TV.

Prim-ministrul a precizat că deficitul bugetar a fost estimat la între 7% și 7,1%.

Întrebat dacă sporurile bugetarilor vor fi eliminate sau mai degrabă plafonate, prim-ministrul liberal a răspuns: „Despre aceste amendamente vorbim, ele există, ori în ordonanță, ori vor fi în Parlamentul României. E vorba de o plafonare în acest moment, dar urmează o lege a salarizării, care va lega sporurile de performanță în sectorul public” a explicat Cîțu despre bugetul pe 2021.

În urmă cu aproape două săptămâni, prim-ministrul Florin Cîțu anunța că Guvernul va introduce în premieră sistemul de bugetare multianuală. Deși s-a arăta de părere că o măsură de acest gen va fi în efect abia din 2024, demnitarul a explicat că acest demers începe practic cu bugetul din 2021, în a cărui construcție a fost luată în considerare și strategia pentru 2022.

„Este important pentru noi prin acest buget să menținem încrederea pe care am construit-o și pe care am câștigat-o anul trecut, încredere față de Comisia Europeană, față de investitorii străini, față de agențiile de rating. De aceea, este un buget foarte important. Este un buget care, în același timp, trebuie să susțină relansarea economiei. Este un buget care pune bazele unei economii puternice în perioada următoare, 2021-2024. Mai mult, analiza pe acest buget este puțin diferită, pentru că începem cu acest buget prima parte a unei bugetări multianuale. De aceea, vom introduce în România – cred că din 2023 – bugetarea multianuală, dar începem cu acest buget și mă uit și la bugetul din 2021, și la bugetul din 2022, și vă spun că aceasta este discuția în Comisia Europeană. Vorbim pe cele două bugete. Pentru că o parte din reformele pe care le implementăm în 2021 vor avea impact real în economie în 2022. Deci este puțin mai laborioasă această muncă, dar în premieră introducem această bugetare multianuală, care va fi în efect, cred eu, din 2024”, spunea Florin Cîțu, în 27 ianuarie.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *